Категории: Свят

Грандиозна 24-часова стачка в Гърция: Здравни работници се бунтуват

Реклама

Здравни работници в съседна Гърция излизат на 24-часова стачка, която се организира с настояване да се запазят опитни работници в сферата чрез сигурни договори.

Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) обяви 24-часова стачка за този четвъртък срещу внасянето на законопроект за труда, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ.

Здравните работници настояват за запазването на опитни работници в сферата чрез сигурни договори. Профсъюзът на държавните служители в Гърция АДЕДИ също обяви 24-часова стачка, подкрепяйки протеста срещу законопроекта.

Работещите в гръцкото здравеопазване призовават „да се удължат договорите на 2000 здравни работници чрез Държавната служба по заетостта“, съобщава БТА.

Според обявлението на Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници 2000 служители работят на първа линия по програмите на Държавната служба по заетостта за дългосрочно безработни между 55 и 67-годишна възраст с двугодишни договори. Техните договори постепенно изтичат, което оставя незаети свободни места в болниците и същевременно лишава част от здравните работници от възможност да се пенсионират.

Здравните представители допълват, че по време на среща с гръцкия министър на труда и социалното развитие А́донис Георгиадис, той се е ангажирал да разгледа възможността за законодателно удължаване на договорите с една година, но до момента не е предприел нищо по въпроса.

Центърът по труда в Атина също обяви протест този четвъртък от 11:00 часа на атинския площад „Синтагма“ по повод внасянето на законопроекта на труда. Профсъюзът на държавните служители в Гърция АДЕДИ насрочи протест същия ден от 10:30 часа на площад Клафтмонос.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 40 минути

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 15 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 15 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 15 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 15 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 15 часа