Категории: България

СДВР: Полицаят, застрелял 18-годишния маскиран обирджия е награждаван безупречен служител (ВИДЕО)

Реклама

Както ви съобщихме вчера, зрелищен екшън се е разиграл в столицата в нощта на 17 срещу 18 септември. Първоначално е получен сигнал за извършен грабеж над две момичета. Три непознати лица извършили грабежа, се твърдяло в сигнала към полицията. По-късно постъпил и друг сигнал за трима маскирани, влезли в бизнес център в близост до бул. „Черни връх” в София. След кратко преследване единият от тримата маскирани бива прострелян и по-късно умира. Оказва се, че е момче на 18 години

„Екипът предприема действия по издирване и установява, че лицата се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят едното лице в автобуса и две, които се опитват да избягат. Единият полицай тръгва след бягащите и предупреждава няколко пъти, че ще стреля. Възпроизведени са два контролни изстрела, след което същият служител стреля по бягащото лице. Установява, че лицето е простреляно и не се чака линейка – полицейският автомобил го откарва в болница „Токуда”. Лекарите установяват, че лицето е починало“. Това каза директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг в Съдебната палата за случая със застрелян 18-годишен младеж след преследване от служители на МВР.

„Искам да заявя, че полицаят, възпроизвел изстрела, е награждаван безупречен служител със седем години стаж в МВР, на 33 г. Във връзка със заловените лица мога да кажа, че това са наши стари познайници. Установихме, че те са извършители на множество грабежи. При нападенията са използвали метални и гумени бухалки, за да наранят жертвите си”, каза още Николов.

„Софийската градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция. Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Иззети са три гилзи. На 100 м от тях е имало следи от кръв. Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите на униформените за наркотици и алкохол са отрицателни”, заяви Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София. Той добави, че са установени частични видеозаписи от момента на стрелбата. В рамките на днешния ден наблюдаващият прокурор ще прецени дали полицаят, който е стрелял, да бъде привлечен като обвиняем. Има още свидетели за разпит.

Нови данни от Софийска районна прокуратура: Софийска районна прокуратура обвини и задържа до 48 часа две непълнолетни лица за грабеж, при който е употребена сила

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две непълнолетни лица на 16 и 17 години за грабеж, при който е употребена сила.

На 18.09.2023 г. около 02,00 часа на бул. „Черни връх“ в гр. София, обвиняемите Г.Б. и Т.З. са отнели чанта с 20 лева, документи и маратонки от владението на млада жена, като е използвана сила за това.  Т.З. е дърпал слушалки от врата на жената, опитвайки да я души, докато Г.Б. е взeмал вещите й.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

Обвиняемите са задържани за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои днес, 19.09.2023 г., да бъде внесено искане в Софийски районен съд за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Извънредно пътуване на премиерът Главчев до САЩ

Министър-председателят Димитър Главчев заминава за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха…

преди 8 секунди

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 3 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 17 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 17 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 17 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 17 часа