Категории: Любопитно

Лекар посочи какви храни да ядем, за да имаме здрави бъбреци

Реклама

Ново проучване, проведено от международен екип от учени, сочи, че консумацията на определени храни може да помогне за намаляване на риска от развитие на заболявания на бъбреците. По думите на руския нефролог д-р Екатерина Шмелко такива храни са морски дарове, продукти с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и пълнозърнести въглехидрати. 

„Резултатите показаха, че морските дарове помагат за намаляване на риска от бъбречно заболяване с поне осем процента. От друга страна, омега-3 в растителните храни не са свързани с намален риск от хронично бъбречно заболяване“, казва нефрологът Екатерина Шмелко, коментирайки проучването.

Лекарят съветва още да си набавяте правилното количество и правилните видове протеин. Липсата на протеин може да доведе до слаба кожа, коса и нокти. От друга страна, консумацията на твърде много протеин е пагубна за бъбречната дейност, съобщава сайтът Актуално.

„Това се случва, защото когато тялото използва протеин, то произвежда отпадъци, които бъбреците трябва да филтрират. За да осигурите цялостно здраве, може да се наложи да коригирате количеството протеин, което консумирате“, пояснява експертът. Мазнините дават енергия и помагат да използвате някои от витамините, които получавате от храната. Твърде много мазнини обаче могат да причинят наддаване на тегло и сърдечни заболявания. „Ограничете мазнините в диетата си и изберете по-здравословни мазнини като зехтин, съветва нефрологът.

Яденето на твърде много въглехидрати също може да доведе до наддаване на тегло. Ако имате бъбречно заболяване, най-добре е да ядете пълнозърнести храни и здравословни въглехидрати като плодове и зеленчуци. Нездравословните въглехидрати включват бонбони, мед, захар, сода и други сладки напитки. „Избирайте и приготвяйте храни с по-малко сол“, съветва още експертът. Натрият (солта) е минерал, който се намира в почти всички храни и играе критична роля в различни функции на тялото. „Като общо правило трябва да приемате по-малко от 2300 милиграма натрий на ден. Можете да ограничите натрия, като избягвате солта и използвате повече билки и подправки за овкусяване на храните, докато готвите. Ако е възможно, използвайте пресни или замразени зеленчуци вместо консервирани зеленчуци“, съветва още лекарят.

Важно: Информацията е само с информативна цел и не заменя консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди един час

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди един час

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди един час

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 4 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 4 часа