in

Качествено ли е сиренето, което слагаме на масата

Кадър: vbox7

Сиренето е неизменна част от трапезата на българите, но ядем ли качествен продукт е въпроса. При направена проверка се установи, че само в 1 от 10 изследвани сирена има овче мляко, в другите има смес от други видове, например най-евтиното – краве.

Това заяви Андрей Велчев от „Сдружение за достъпна и качествена храна“, предаде Нова телевизия.

По думите му тези сирена, за които е сигнализирало сдружението, не са изтеглени от пазара. „Не съм запознат да има такава практика в България, за разлика от други европейски държави, в които това е закон“, подчерта той.

„Това е един от сериозните упреци, които получаваме към сдружението, тъй като жалбите и сигналите, които подаваме към българските институции, като Българската агенция по безопасност на храните и Комисия за защита от потребителите, обикновено приключват с констатация, че на предприятието е съставен констативен протокол и то е поставено в зачестен контрол. Тоест, проверяват го най-малко веднъж седмично. Предният път, когато Агенция по храните потвърди некачественото съдържание, не сме информирани да са взети кой знае какви мерки нарушителите да са санкционирани подобаващо“, посочи той.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/