Категории: Варна

Ето какви гъвкави ограничители слагат по родни пътища: Има и край Варна (СНИМКИ)

Реклама

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха за медия „Нова Варна“, че е започнало монтирането на гъвкави ограничители на пътя Русе – Бяла. От утре се поставят и в Прохода на Републиката, допълват от Агенцията. Гъвкави ограничители се поставят и във Варненско (в района на гр. Бяла). Крайната цел е да се обезопаси движението на автомобилите и да се ограничи неправилното изпреварване в отсечки със слаба видимост

Започна монтирането на гъвкави ограничители на път I-5 Русе – Бяла. Разделителни стълбчета ще има в четири отсечки с обща дължина 10,2 км на територията на област Русе. Два от участъците са между Русе и Тръстеник, третият е преди Волово, а четвъртият е в района на Бяла.

Снимка: АПИ

Преди да стартира поставянето им на настилката бе положена червена маркировка с две бели ивици от страни. Целта е повишаване безопасността на движение и ограничаване на неправилното изпреварване в отсечки със слаба видимост, в които е забранено изпреварването, но правилата за движение не се спазват от не малко шофьори. Аналогична мярка през миналата година бе приложена и в отсечката от път I-1 през Кресненското дефиле. От юни м. г. до момента в 16-километровия участък през дефилето няма нито един тежък пътен инцидент.

Снимка: АПИ

Направляващите стълбчета са с височина 0,75 м, а разстоянието между тях ще бъде 12 м. При монтирането им ще се налага ограничаване на движението в едната лента по посока на движението. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Предвижда се поставянето на ограничителите на всички участъци на път I-5 на територията на област Русе да приключи до края на октомври т. г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда ограничителни стълбчета да има на 25 отсечки с обща дължина близо 38 км в участъци от път I-5 Русе – Бяла – Велико Търново и на Прохода на Републиката – път II-55.

Снимка: АПИ

На пътя Русе – Бяла – Велико Търново са определени 14 участъка с обща дължина 19,5 км, на които ще бъдат монтирани гъвкави ограничители. От тях в област Русе са 4 участъка, а в област Велико Търново са 10 – между Полски Тръмбеш и Велико Търново, с дължина над 9 км.

На второкласния път II-55 Дебелец – Гурково, който преминава през Прохода на Републиката, ограничители ще има на 11 участъка с обща дължина 17,14 км. В област Велико Търново утре започва монтирането на стълбчетата. Отсечките са 8 и са между Дебелец и с. Лагерите, с обща дължина 12,24 км. В област Стара Загора ограничителите вече са поставени в три отсечки. Те са между с. Лагерите и Гурково и са с дължина 4,9 км.

Гъвкавите разделителни стълбчета са изработени от синтетичен материал, позволяващ огъване при евентуален сблъсък с моторно превозно средство, така че да няма опасност от нанасяне на материални щети.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 16 минути

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 2 часа

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 2 часа

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 2 часа

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 2 часа