in

За какви сметки за отопление да се подготвим тази зима?

Снимка: МВР

Намираме се на прага на новия отоплителен сезон. Затова отново започнаха да се появяват въпроси какви разходи за отопление предстои да поемем. Абонатите на ток и парно трябва да се подготвят за по-високи сметки спрямо миналата зима

През последните дни цените на дървата, пелетите и въглищата вървят нагоре, показа проверка из борсите в страната, съобщава Нова телевизия.

Всеки пети българин стои на студено, показват последните данни на Евростат. Ниските доходи и слабата енергийна ефективност са сред основните причини голяма част от домакинствата у нас да не поддържат дома си топъл.

На прага на предстоящия зимен сезон потребителите ги очакват по-високи сметки за отопление в сравнение с миналата година. През последните седмици ръстът в цените на дървата и пелетите продължава. В момента кубик дърва за огрев се движи между 140 и 300 лева в различните части на страната. Преди година средните цени за кубик достигаха 180 лв., а при нарязаните – 200 лв.

От средата на годината токът поскъпна с малко на 4%, минимален ръст има и при цената на топлоенергията. Оттогава потребителите отново плащат и 20% ДДС върху цената на тока, парното и топлата вода, което също ще повиши сметките.

При дървата за огрев, придобити от горските стопанства, разлика в цените от миналата година почти няма. Иглолистните дърва се търгуват между 70 и 100 лв., а широколистните – между 110 и 160 лв., заедно с доставката. До борсите обаче, кубикът поскъпва значително и в момента цените се движат между 140 и 300 лв. в различните части на страната. Транспортът и нарязването се заплащат допълнително.

При пелетите цените се запазват от миналата година, въпреки че суровината поевтинява. И тук обаче се усеща лек ръст през последните дни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/