Категории: Свят

Плашат ни с нова пандемия, по-страшна от COVID-19: Болестта Х може да избие милиони по света, бие тревога СЗО

Реклама

Сякаш не се вижда краят на фунията от зарази, която е обгърнала света. От Световната здравна организация (СЗО) алармират, че идва следващата голяма пандемия, която вече е на хоризонта. Твърди се, че тази пандемия щяла да бъде още по-смъртоносна от COVID пандемията.

Все още не знаем със сигурност каква форма ще приеме – само че пристигането ѝ, според световни здравни експерти, не е просто възможност, а вероятност, съобщава Daily Mail.

За да се преборим с болестта X,както я нарича СЗО, отново ще имаме нужда от ваксини, които да бъдат конструирани и доставени за рекордно кратко време. Но както стоят нещата, няма абсолютно никаква гаранция, че това ще се случи.

Според здравни експерти дори мутиралите варианти на Covid-19 бледнеят в сравнение с другите вирусни заплахи, като припомнят за грипната пандемия от 1918-1919 г., която уби най-малко 50 милиона души по света, два пъти повече от убитите през Първата световна война. Днес можем да очакваме подобен брой смъртни случаи от един от многото вируси, които вече съществуват, смятат експертите.

Целият смисъл на вируса е да се репликира възможно най-много пъти във възможно най-много хостове. Така че те непрекъснато мутират и се прилепват към различни животни. Всъщност някои от най-опасните вируси – като едра шарка, морбили, ебола и ХИВ – произхождат от животни и по-късно стават силно преносими между хората.

Днес има повече вируси, които активно се репликират и мутират, отколкото всички други форми на живот на нашата планета взети заедно. Не всички от тях представляват заплаха за хората, разбира се. Досега учените са запознати с 25 семейства вируси, всяко от които включва стотици или хиляди различни вируси, всеки от които може да еволюира, за да причини пандемия.

Изчислено е, че може да има повече от един милион неоткрити вируси, които може да са в състояние да прескачат от един вид в друг, да мутират драматично и да убият милиони човешки същества.

Ето защо здравните експерти са си поставили за цел, преди да настъпи следващата пандемия, да открият колекция от различни прототипи на ваксини за всяко застрашаващо вирусно семейство, за което знаем. Тогава човечеството ще има преднина, защото ще може да проектира тези ваксини, за да се насочат към много специфичните характеристики на болестта X.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 8 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 9 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 9 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 9 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 9 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 9 часа