Категории: Варна

Портних: Подаваме сигнал срещу изграждането на 8-етажна сграда във Варна (ВИДЕО)

Реклама

Днес в Община Варна се проведе брифинг по повод подаване на сигнал до прокуратурата. Кметът Портних обяви, че сигналът е във връзка със съмнения за нарушения при одобряването на инвестиционен проект за изграждане на сграда. Арх. Стоян Петков заяви, че за терен в квартал „Чайка“ има опит за заобикаляне на някои правила за застрояване

Подаваме сигнал в прокуратурата след установени съмнения за нарушения при одобряването на инвестиционен проект за изграждане на 8-етажна сграда в зелена площ до „Бялата къща“ в квартал „Чайка“. Това обяви днес кметът на Варна Иван Портних, който даде пресконференция заедно с главния архитект на Община Варна Стоян Попов.

„За конкретния терен до „Бялата къща“ има одобрен проект, при който има опит за заобикаляне на някои правила за застрояване, най-вече по отношение на отстоянията към съседните сгради. Според проекта сградата, която ще е на 8 етажа, е само на 3 метра отстояние от границата на съседния имот, вместо на необходимите 7 метра. Освен това там има трасета на водопровод и на електропровод. Проектът е входиран в Община Варна на 4 април т. г., а одобрен на 1 юни от Лилия Цекова, временно изпълняваща длъжността „главен архитект“ след уволнението на Виктор Бузев – три седмици, преди аз да поема тази длъжност. При одобрен инвестиционен проект в 7-дневен срок от издаването на заявлението, главният архитект трябва да издаде разрешение за строеж. Върнал съм преписката и съм поискал нормативните пропуски да бъдат отстранени, поставен съм пред свършен факт“, обясни арх. Стоян Петков.

Кметът Иван Портних изказа предположение, че вероятно зад мащабния проект в зелените площи в „Чайка“ има интереси, свързани с Христо Димитров от „Планекс“, бивш шеф на Варненската строителна камара, който в момента е кандидат-кмет, издигнат от „Алтернатива на гражданите“. „Това е листата на „презастроителите“, които са недоволни от факта, че уволних дисциплинарно бившия главен архитект Виктор Бузев. Ако продаваш апартаменти по 1000 евро на кв. м., но интересите ти са застрашени, а имаш много пари, защо да не играеш на изборите?“, попита кметът.

„Ако тръгнем да разглеждаме листата на „презастроителите“, голяма част от тях са добре презентирани в „Чайка“. Напомням, че именно в този квартал имаше обществено недоволство и съдебни дела по повод приемането на подробен устройствен план, каза кметът. Той показа снимки и на други сгради, чийто инвеститори са част от листата на „Алтернативата на гражданите“ – обект на „Интерком“ за 17 етажна сграда, с около 20 000 кв. м. РЗП в „Чайка“, небостъргач до Окръжна болница, за който има издадено разрешение само за подземни паркинги и 3-етажна сграда, но пък онлайн се предлагат оферти за десетки апартаменти.

Подготвяме и други сигнали до прокуратурата – за издадено удостоверение за търпимост от бившия главен архитект, което е дало възможност върху гола поляна да се изгради къща на мястото на уж е съществувала преди 20 години. Сигнал има и срещу кооперации тип „общежития“, при които са ползвани по-облекчени параметри за застрояване, от които се е възползвал настоящият шеф на Строителната камара във Варна, обясни Иван Портних.

В кръга около Виктор Бузев е и Благомир Коцев, кандидат-кмет на ПП. За днес е насрочено делото за разрешителните, които Бузев е издал незаконно на Коцев – за поставяне на шатри на „Хоризонт“ върху 2 дка зелени площи държавна собственост. Съдът все още не се е произнесъл и по друг казус – за спирането на автомобилите в Морската градина, което отново е свързано с опитите на Коцев за осуетяване на забраната за спиране на колите в парка, каза кметът.

Добре е да е ясно, кой в годините се е борил за Морската градина. Не мога да разбера тази част хората в от листата на ПП ДБ, които години наред твърдяха, че са борци за парка, а днес са застанали зад кандидат- кмет, който има паркинги в Морската градина и от години обжалва всички заповеди за спиране на колите в Морската градина. Те са едно, той им е знамето, каза Иван Портних.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 13 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа