in

Предложение: Подаваш сигнал за укрити данъци, получаваш 10% от събраното

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Министерството на финансите предлага всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията. Вносителите се обосновават с това, че проблемът с укриването на данъци и задължителни осигурителни вноски, е особено голям проблем в България

Експертите на Асен Василев съобщават, че такава уредба има в редица държави, като най-пълна е в САЩ и Великобритания. Практиката е показала, че най-често това са служители или партньори на нарушителя, които разполагат с вътрешна информация и достъп до информация и документи, съобщава 24 часа.

За да няма спекулации и злоупотреби с това право и за да не бъдат засипани инспекторите на НАП с информация е предвидено да се разследват само сигнали, които съдържат конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите.

Заложен е и долен праг за разкритите допълнително суми от неплатени данъци, над който ще се изплащат възнагражденията – над 3000 лв., като идеята е така да няма разчистване на междуличностни сметки. Предвидено е и наказание при трикратно подаване на невярна информация за едно и също лице.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/