Категории: Варна

Какво реши съдът за мъжа, превърнал птицеферма край Варна в наркооранжерия?

Реклама

От Апелативен съд – Варна съобщиха за медия „Нова Варна“, че без уважение е останала жалбата срещу задържането на обвиняем в отглеждане на коноп в оранжерия в Млада Гвардия (обл. Варна). и държане на марихуана

Мъжът, привлечен към наказателна отговорност за това, че отглеждал растения от рода на конопа в оранжерия в с. Млада гвардия и че държал с цел разпространение високорискови наркотици, остава в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, като разгледа жалбата на Пламен П. срещу определение на Окръжен съд – Варна, с което спрямо обвиняемия е била взета най-тежката мярка за неотклонение.

Припомняме, че според държавното обвинение, мъжът сключил предварителен договор за покупка на бивша птицеферма и влязъл във владение. Имотът бил оборудван като оранжерия за отглеждане на марихуана. Намерени били 923 растения от рода на конопа и съоръжения, необходими за отглеждането им. Иззети били и над 2 кг марихуана.

И пред горната инстанция бяха изложени доводите на защитата в подкрепа на искането за по-лека мярка. Пламен П. съдействал на разследващите като им осигурил достъп до имота. Той има дете и съпруга, за които се грижи. Адвокатът постави под въпрос извода на Окръжния съд, че обвиняемият може да извърши престъпление като въздейства на свидетели.

Представителят на Апелативната прокуратура смята, че е възможно при по-лека мярка за неотклонение мъжът да извърши престъпление. Той е опитал да унищожи веществено доказателство – телефона си, с цел да предпази съучастниците си. Установените големи количества забранени вещества показват, че престъпната дейност е планирана и организирана, и едва ли е развивана самостоятелно.

Апелативният съд стигна до заключение, че определението на първата инстанция е правилно и законосъобразно. Обосновано е подозрението, че обвиняемият е свързан с действия, относими към повдигнатите две обвинения. Отглеждането на коноп представлява съществен проблем от гледна точка на обществената опасност, подчерта съдебният състав. Откроена бе мащабността и сериозната инвестиция в съоръженията. Случаят разкрива последователност, продължителност и организираност, посочи съдът. Значимо е и количеството на иззетата марихуана – 2109,61 гр. Личността на обвиняемия разкрива рискове, които насочват към предположение, че той би могъл да извърши престъпление – и като възпрепятства наказателното производство, и по отношение на други наркотични вещества. Доводът за семейното положение на Пламен П. не е основателен, защото то не е попречило на плановете му да подходи към широкомащабна и изключително общественоопасна дейност.

Ето защо няма обстоятелства, които да доведат до изменение на взетата мярка „задържане под стража“ спрямо 33-годишния обвиняем. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 2 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 3 часа