in

Какво се случва с младежите от Варна, държали наркотици и хванати да продават на момче край училище навръх 15 септември?

Снимка: Pixabay

Припомняме, че двама млади мъже, които съжителствали в апартамент на улица „Роза“ във Варна, бяха задържани в ареста заради държане с цел разпространение на наркотични вещества. Става дума за Александър И. (18 г.) и Страхил Н. (24 г.). Младите мъже държали наркотиците в апартамента в Цветния квартал във Варна, в който живеели (собственост на по-възрастния). При извършените претърсване и изземване на адреса били намерени общо 28,53 грама марихуана, разпределени в пакетчета, и 0,20 грама кокаин. 18-годишният младеж е обвиняем и за това, че разпространил забранена субстанция на непълнолетно момче. Той му продал марихуана близо до учебно заведение във Варна на 15 септември 2023 година.

От Апелативният съд – Варна изпратиха последна информация за двамата задържани млади мъже. Стана ясно, че съдът не е намерил основания за по-леки мерки на двама задържани за притежание с цел разпространение на наркотици.

Апелативният съд във Варна потвърди като правилно задържането под стража на Александър И. и Страхил Н. – обвиняеми за държане с цел разпространение на високорискови наркотици. По-младият от двамата – едва навършил пълнолетие – е привлечен и за това, че е разпространил забранена субстанция на непълнолетно лице.

Адвокатът на Страхил Н. оспори упражняването на фактическа власт върху субстанциите от подзащитния му – само това, че е знаел за наличието на наркотиците, не го обвързва със съучастие. Фактическото държане и разпространение са извършвани от съпроцесника му. А според прокурора, периодично е постъпвала информация конкретно за този адрес. Това изключва инцидентност на случая и свързва престъпната дейност и със Страхил.

Апелативният съд оцени като правилно решението на първата инстанция да приеме връзката на този обвиняем с намерените вещества – т.е. данните за обосновано подозрение за съизвършителство се извличат от материалите по делото. Реална е опасността от осъществяване на престъпление. От една страна обвиняемият би могъл повлияе на свидетели, а от друга – да върши противоправни деяния. За Страхил Н. са събрани данни, че употребява наркотици, разпространява такива и се движи с лица от криминалния контингент.
В съдебното заседание за определяне на мярката за неотклонение на Александър И. защитата каза, че момчето е направило самопризнания и иска да съдейства на разследването. Представителят на Апелативната прокуратура обаче не вижда гаранции, че 18-годишният младеж няма да извърши престъпление, ако е под домашен арест.

В съдебната зала стана ясно, че момчето е прекъснало средното си образование, не работи и често пребивава на адреси, различни от постоянния.

По отношение на този обвиняем съдебният състав съобрази деликатността на ситуацията, тъй като едва преди месец и половина обвиняемият е навършил пълнолетие. Има обаче данни за трайно извършвана от него престъпна дейност. Не е маловажен фактът, че е привлечен и за разпространение на наркотично вещество непълнолетен. Съдът отчете като много интензивна опасността при по-лека мярка Александър И. да извърши престъпление. Първо, той няма финансова независимост, второ, фактът, че употребява наркотици увеличава риска да наруши закона. Най-тежката мярка за неотклонение в този случай ще е и превенция по отношение на обществото.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на двамата обвиняеми, не подлежат на обжалване.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.