Категории: Варна

Какво се случва с младежите от Варна, държали наркотици и хванати да продават на момче край училище навръх 15 септември?

Реклама

Припомняме, че двама млади мъже, които съжителствали в апартамент на улица „Роза“ във Варна, бяха задържани в ареста заради държане с цел разпространение на наркотични вещества. Става дума за Александър И. (18 г.) и Страхил Н. (24 г.). Младите мъже държали наркотиците в апартамента в Цветния квартал във Варна, в който живеели (собственост на по-възрастния). При извършените претърсване и изземване на адреса били намерени общо 28,53 грама марихуана, разпределени в пакетчета, и 0,20 грама кокаин. 18-годишният младеж е обвиняем и за това, че разпространил забранена субстанция на непълнолетно момче. Той му продал марихуана близо до учебно заведение във Варна на 15 септември 2023 година.

От Апелативният съд – Варна изпратиха последна информация за двамата задържани млади мъже. Стана ясно, че съдът не е намерил основания за по-леки мерки на двама задържани за притежание с цел разпространение на наркотици.

Апелативният съд във Варна потвърди като правилно задържането под стража на Александър И. и Страхил Н. – обвиняеми за държане с цел разпространение на високорискови наркотици. По-младият от двамата – едва навършил пълнолетие – е привлечен и за това, че е разпространил забранена субстанция на непълнолетно лице.

Адвокатът на Страхил Н. оспори упражняването на фактическа власт върху субстанциите от подзащитния му – само това, че е знаел за наличието на наркотиците, не го обвързва със съучастие. Фактическото държане и разпространение са извършвани от съпроцесника му. А според прокурора, периодично е постъпвала информация конкретно за този адрес. Това изключва инцидентност на случая и свързва престъпната дейност и със Страхил.

Апелативният съд оцени като правилно решението на първата инстанция да приеме връзката на този обвиняем с намерените вещества – т.е. данните за обосновано подозрение за съизвършителство се извличат от материалите по делото. Реална е опасността от осъществяване на престъпление. От една страна обвиняемият би могъл повлияе на свидетели, а от друга – да върши противоправни деяния. За Страхил Н. са събрани данни, че употребява наркотици, разпространява такива и се движи с лица от криминалния контингент.
В съдебното заседание за определяне на мярката за неотклонение на Александър И. защитата каза, че момчето е направило самопризнания и иска да съдейства на разследването. Представителят на Апелативната прокуратура обаче не вижда гаранции, че 18-годишният младеж няма да извърши престъпление, ако е под домашен арест.

В съдебната зала стана ясно, че момчето е прекъснало средното си образование, не работи и често пребивава на адреси, различни от постоянния.

По отношение на този обвиняем съдебният състав съобрази деликатността на ситуацията, тъй като едва преди месец и половина обвиняемият е навършил пълнолетие. Има обаче данни за трайно извършвана от него престъпна дейност. Не е маловажен фактът, че е привлечен и за разпространение на наркотично вещество непълнолетен. Съдът отчете като много интензивна опасността при по-лека мярка Александър И. да извърши престъпление. Първо, той няма финансова независимост, второ, фактът, че употребява наркотици увеличава риска да наруши закона. Най-тежката мярка за неотклонение в този случай ще е и превенция по отношение на обществото.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на двамата обвиняеми, не подлежат на обжалване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 10 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 10 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа