Категории: Свят

Опасен червей, който може да зарази човешкия мозък, застрашава хора в САЩ (ВИДЕО)

Реклама

Става въпрос за паразите, наречен Angiostrongylus cantonensis и по-познат като плъхов белодробен червей. По принцип предимно хората в Югоизточна Азия се заразяват, но през последните години паразитът е открит при кафяви плъхове в Атланта, Джорджия. Хората могат да се заразят като консумират някои сурови продукти

Паразит, който обикновено живее в белите дробове на плъховете, може да зарази човешкия мозък, ако случайно попадне в заразена храна – и сега червеят е завзел нова територия в САЩ, съобщава „Лайв Сайънс“.

Паразитът, наречен плъхов белодробен червей (Angiostrongylus cantonensis), заразява предимно хората в Югоизточна Азия и е ендемичен за Хаваите и тихоокеанските острови. Считан за инвазивен в континенталната част на САЩ, червеят вероятно е достигнал за първи път югоизточната част на страната през 80-те години на миналия век чрез плъхове, пристигащи в Ню Орлиънс, Луизиана, с търговски кораби. Оттогава насам в различни щати, включително Тексас, Тенеси и Алабама, са докладвани спорадични случаи на заразяване на хора, съобщава БГНЕС.

Сега, в проучване, проведено между 2019 и 2022 г., изследователите са открили белодробен червей при кафяви плъхове (Rattus norvegicus) в Атланта, Джорджия.

„Тъй като преди това белодробният червей A. cantonensis е бил идентифициран при плъхове в съседните щати Флорида и Алабама, популациите на му вероятно са били в Джорджия много по-рано от 2019 г., когато е идентифициран първият положителен плъх в Атланта“, пишат изследователите в доклад, публикуван в Emerging Infectious Diseases, списание, издавано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Това „предполага, че този зоонозен паразит е бил въведен и се е установил в нов район на югоизточната част на Съединените щати“.

Как белодробните червеи на плъховете могат да попаднат в човека? Възрастните паразити живеят в белите дробове на плъховете и заразяват само плъхове, но според CDC плъховете могат да предават ларвите на паразитите в изпражненията си. След това охлювите могат да се заразят чрез консумация на ларвите, а при консумация на сурови или недостатъчно сготвени охлюви хората могат да се заразят на свой ред.

„Хората могат да се заразят и случайно, като консумират сурови продукти (например маруля), в които има малък охлюв или част от него“, предупреждават от CDC.

Добрата новина е, че можете да избегнете тази инфекция, като сте наясно къде живеят белодробните червеи и не поглъщате сурови или недостатъчно сготвени охлюви, сладководни скариди, сухоземни раци, жаби или гущери или потенциално заразени зеленчуци или сокове, съветва CDC. Зеленчуците трябва да се измиват старателно, ако се консумират сурови.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 13 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 14 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 14 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 14 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 14 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 14 часа