Категории: Черноморие

Край Бургас откриха монета, която е изключителна рядкост за Балканите

Реклама

От Регионалния исторически музей в Бургас днес съобщиха за открита нова много ценна находка. Става въпрос за – сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. Находката е открита при проучването на монументална крепостна стена в средновековния български град Русокастро. Археолозите се двоумят дали монетата е отсечена по времето на владетеля крал Луи IX или крал Луи Х. Трудно е да се прецени, тъй като малка част от монетата липсва, а именно от нея може да се извлече тази информация. Ето какво още споделят от музея:

Монетата е отсечена в град Тур, откъдето произлиза и името й. Подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

Крал Луи IX е канонизиран като светец, и е известен като Луи Свети. Той управлява Френското кралство в периода 1226-1270 г. С ярко изявена нравственост, този френски крал прави огромно впечатление в Европа и Близкия изток. През 1244 г. заболява тежко, и дава обет ако се излекува, да стане кръстоносец. Той спазва обета и до смъртта си организира Седмия и Осмия кръстоносни походи. По време на последния, при обсадата на Тунис, крал Луи Свети умира, може би от тиф. Това е първия канонизиран френски владетел.

Крал Луи Х е син на крал Филип IV Хубави. Умира млад, едва на 26 години, през 1316 г. Известен е с прякора си „Вироглавия“, понеже често е действал под въздействие на емоциите си, не на здравия разум. Първата му жена е обвинена в изневяра, осъдена е и умира в замъка Шато Гаяр. Впоследствие се жени за принцеса Клеманс Унгарска. Луи Вироглави е известен с неговата харта за отмяна на крепостничеството във Франция, според която всеки крепостен може да се откупи и стане свободен. Негово дело е и връщането на евреите във Франция, прогонени от баща му през 1305 г.

Новооткритата френска монета в Русокастро поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции при средновековието в източната част на Балканите, при което очевидно са участвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директен достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 2 минути

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 6 минути

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 11 минути

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 15 минути

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 20 минути

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 21 минути