in

Невероятно: Български ученик постигна исторически успех в изкуствения интелект

Снимка: МОН

Неговото име е Георги Пашалиев и е ученик от Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“. Той постига огромен научен успех в сферата на изкуствения интелект, за първи път в историята на България. 

Миналото лято, младежът, който през тази година ще бъде в 12. клас, е стажант в един от най-добрите университети в света – ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института Макс-Планк. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София, съобщават от МОН.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022, ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS – най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.