Категории: Свят

След като два циклона връхлетяха Гърция и се изсипаха тонове вода: Ще се превърне ли това в тенденция за региона? (ВИДЕО)

Реклама

Припомняме, че в централна Гърция за втори път в рамките само на един месец падна огромно количество дъжд. След циклона „Даниел” и циклонът „Елиас” връхлетя област Тасалия, като донесе мощни бури и градушки. Съобщава се, че късовете лед са били с големината на лимони. Дали проявяването на двата циклона едновременно е ужасно съвпадение или можем да очакваме това да се превърне в тенденция за региона?

„Много необичайно съвпадение на едно и също развитие на атмосферата в един и същ район. Този лош късмет дали не е някаква тенденция за бъдещето на този регион, защото и двата циклона, които донесоха проблемите на хората в Гърция, се подхранваха от много топлата вода на Средиземноморието в тази част на годината. Тя беше с 3-4 градуса над нормалната. Очакванията са, че и през следващите години ще бъде така“, коментира в ефира на bTV климатологът Симеон Матев.

„Няма да е изненада, ако тези ситуации ще бъдат по-чести. По-топлата вода е един от факторите“, добави той.

„Обръщам внимание върху голямата площ, на която падат валежите в Гърция. У нас те са по-точкови и на по-малка площ. Почти цяла Централна и Южна Гърция е обхваната от валежи над 70 милиметра. Това е огромно количество вода. 260 милиметра са 26 големи кофи, изсипани върху един квадратен метър. Умножете по площта, върху която се извалява, това е тонове вода, която помита всичко по пътя си“, посочи климатологът.

„Центърът на циклона „Елиас“ отслабна и през следващите часове ще се премести към Турция. Възниква въпросът до какво ще доведе там. У нас вчера в района на Странджа имаше валежи над 30-50 литра, което е сериозно количество, но бързо затихна ситуацията. Може и Черно море да започне да оказва влияние. То също е с 3 градуса над нормата“, каза още Симеон Матев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 3 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 3 часа