in

Тези храни могат да ви предпазят от инфаркт

Снимка: Pixabay

Диетологът Елена Соломатина обяви кои са храните, които са в състояние да предпазват хората от коварния инфаркт. Според нея тези храни са следните: мазна риба, пълнозърнести зърнени храни, зеленчуци, плодове и ферментирали млечни продукти

Според диетолога тези продукти предотвратяват повишаването на „лошия” холестерол в кръвта и образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, съобщава сайтът Здравето.

„На първо място, имаме нужда от мазна морска риба от студени морета. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които са антагонисти на развитието на атеросклеротичните плаки и всъщност ги предпазват от утаяване по стените на кръвоносните съдове“, подчертава лекарят.

Освен мазните риби богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини са още лененото масло и черният дроб на треска, допълни специалистът.

Диетологът припомни също така, че човешкото здраве до голяма степен зависи от състоянието на чревната микрофлора, за която са полезни ферментиралите млечни продукти, зеленчуци и плодове. Според диетолога нарушенията в състоянието на микрофлората водят до окисляване на клетките, увреждане на кръвоносните съдове, допринасят за образуването на кръвни съсиреци и в резултат на това до развитие на коронарна болест на сърцето.

„Много зависи от бактериите, които живеят в нашите черва. Те обичат да ядат фибри. Това са трици, пълнозърнести зърнени храни, хляб, зеленчуци, плодове. Това е много полезно за предотвратяване на атеросклероза и инфаркт“, отбеляза Соломатина.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/