in

Ще му се размине ли? Адвокат разкри какво може да се случи заради чалга версията на химна ни

Снимка: Pixabay

Припомняме, че химнът на Република България беше поруган, като бе публикувана негова чалга версия. Пошлото видео беше пуснато в Youtube от Бирджан Хайрединов, но след това беше изтрито.

Чалга версията на „Мила Родино“ беше посрещната с остри и гневни реакции от страна на потребителите.

Текстът е оригиналният на химна, но аранжиментът е с чалга ритми.

Като автор на музиката Бирджан Хайрединов посочва в Youtube Генади Певеца – Живей си Живота и Саксофон – Томас Пумата. Чалга изпълнението беше видяно от над 2 000 души в платформата за споделяне на съдържание.

„Наказателно-правният аспект е валиден, защото става въпрос за химна на републиката. Това е изведено като състав на престъпление по НК, съгласно Чл. 108, Ал. 2 от него, че който опетни знамето, герба или химна на Републиката, или знамето или химна на ЕС – подлежи на наказателна отговорност. Законодателят е предвидил лишаване от свобода до 2 години и глоба до 3 000 лв.„, каза адвокатът по авторско право Емилиян Арнаудов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му прокуратурата трябва да повдигне обвинение, което да се разгледа от съда.

Динко направо побесня: Каза какво ще направи с автора на чалга кавъра на българския химн

„Когато с едно деяние се покрива състав на престъпление, за него не може да бъде наложена и административна санкция, тъй като престъплението е по-тежкият състав. Прокуратурата може да бъде сезирана от всеки, а тя може да се самосезира на основа на медийни публикации, което също е налице. Министерството на културата би имало правомощия, ако тук не ставаше въпрос за химна на РБ, а за друго произведение“, допълни Арнаудов.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/