in

Вой на сирени огласи Русия: „Внимание, запазете спокойствие“ (ВИДЕО)

Снимка: Община Варна

Днес цяла Русия бе огласена от предупреждението „Внимание! Запазете спокойствие!”, придружено от вой на сирени. Причината за това е, че в страната беше тествана системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Сирените завиха около 10:40 ч. московско време (07:40 GMT) .

Програмата на радиа и телевизии бе прекъсната за няколко минути, за да бъде предупредено населението за извършваните тестове.

Тестът, проведен за първи път през 2020 г., е част от нова инициатива, която изисква властите да провеждат тестове два пъти годишно, считано от 1 септември, съобщава Ройтерс.

„Когато чуете звука на сирена, трябва да запазите спокойствие и да не изпадате в паника, да включите телевизора – всеки обществено достъпен канал или радио – и да чуете информационното съобщение“, се казва в изявление на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

„Системата за предупреждение е предназначена за своевременно предаване на сигнал на населението в случай на заплаха или извънредна ситуация от природен или причинен от човека характер“, се казва още в изявлението.

Съединените щати също проведоха мащабен тест на своите системи за обществено предупреждение в сряда чрез американски мобилни телефони и телевизионни и радиостанции.

Превод и редакция: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/