Категории: България

Доц. Кунчев предупреди за постковидния синдром: Косопад, мозъчна мъгла, очни отклонения и какво ли още не

Реклама

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев говори по темата за новите варианти на Омикрон и как се проявяват те. Той даде някои разяснения и относно постковидния синдром, който се оказва, че може да порази всеки орган

Новият Омикрон често не поразява обонянието, а се характеризира със силно главоболие, кашлица, температура и отпадналост.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи сегашните вариации на COVID-19 са неприятни и бързо се разпространяват, но все пак не водят до тотален натиск върху здравната система.

По негови думи много зависи от нивото на имунитета и състоянието на организма как ще реагира на COVID-19 в момента, но не бива да се подценяват рисковете.

„Няма го този характерен признак при класическите варианти на загуба на обоняние, почти липсва, за сметка на това – главоболие, много силна отпадналост, температура, макар и не винаги във високи стойности и много неприятна кашлица, която в началото започва като дразнене в гърлото, след това става много изявена, в отделни моменти човек почти не може да си вземе въздух“, обясни Кунчев.

„Мислех, че съм наясно с всички възможни прояви, които дава така наречения постковиден синдром, но се оказа, че не е така. Той се оказа изключително многолик и на практика може да засегне всеки орган“, обясни експертът.

„Имаше обсъждания наскоро за това да се направи постковидна пътека, но е много трудно, защото, едва ли не, трябва цялата патология да вкараш в нея. Като се започне от усложняване на някое основно заболяване, да кажем бъбречно или белодробно, или сърдечно, мине се през какво ли не, кожни прояви, косопад, мозъчна мъгла, очни отклонения. Няма орган, който да не може да бъде засегнат. Така, че и борбата с постковидния синдром ще е много трудна, но се работи в тази насока“, допълни той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 5 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 5 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 5 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 5 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 5 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 6 часа