in

Кошмарен инцидент с ядрена подводница? Ето какво се знае до момента

Снимка: Pixabay

Китайска ядрена подводница попадна в капан, предназначен за улавяне на британски подводни съдове в Жълто море. В секретен доклад на Обединеното кралство пише, че 55 моряци са загинали заради катастрофална повреда в кислородните системи на подводницата, която е отровила екипажа.

Има опасения, че 55 китайски моряци са мъртви. Смята се, че сред загиналите е капитанът на подводницата на китайската НОАК „093-417“, както и 21 други офицери, съобщава Daily Mail.

Официално Китай отрече инцидентът да се е случил. Изглежда също така, че Пекин е отказал да поиска международна помощ за пострадалата си подводница.

Докладът на Обединеното кралство за фаталната мисия гласи: „Разузнаването съобщава, че на 21 август е имало инцидент на борда по време на изпълнение на мисия в Жълто море“.

„Инцидентът се случи в 08.12 местно време, което доведе до смъртта на 55 членове на екипажа: 22 офицери, 7 кадети, 9 старши офицери, 17 моряци. Загиналите включват капитан полковник Сюе Йонг-Пен. Според нас смъртта е причинена от хипоксия поради системна повреда на подводницата. Подводницата се удари във верига и препятствие с котва, използвани от китайския флот за улавяне на американски и съюзнически подводници“, пише в доклада.

Все още няма публично потвърждение за предполагаемата загуба на китайската подводница.

Пекин отхвърли твърденията за инцидента като „напълно неверни“.

Mail Plus се обърна към Кралския флот, за да обсъди подробностите, съдържащи се в доклада на Обединеното кралство, но официални източници отказаха да коментират или предложат насоки.

Докладът на Обединеното кралство се основава на военно разузнаване.

Предполага се, че потъването е станало във водите край китайската провинция Шандонг.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/