in

Ледът в Антарктида се стопи до „екстремно“ рекордно ниско ниво: Ще има ли последици за света?

Снимка: Pixabay

Счупен е нов рекорд в Антарктида – за съжаление негативен. Съобщава се, че Антарктическият морски лед се е стопил до най-ниското си ниво през зимата. С този нов екстремен рекорд се породиха и страхове за въздействието на изменението на климата върху региона. Засили се и важността и на въпроса какви последствия за останалата част от света може да има заради това изменение.

Националният център за данни за сняг и лед на САЩ (NSIDC) заяви, че неговите предварителни данни показват най-ниския зимен максимум от началото на сателитните записи през 1979 г. – и как е имало един милион квадратни километра (386 102 кв. м) по-малко лед от предишния рекорд, поставен през 1986 г., съобщава Sky News.

„Това не е просто рекордна година, това е екстремна рекордна година“, каза старшият учен на NSIDC Уолт Майер.

Това е последният в поредица от рекорди, счупени наскоро в Антарктика.

Изследователите предупредиха, че подобни промени ще ускорят глобалното затопляне, като намалят количеството на слънчевата светлина, която се отразява от белия лед обратно в космоса (албедо).

Промяната ще има тежки последици и за много животни от Антарктида, като например пингвините, които се размножават и отглеждат малките си върху леда.

Сезоните са обърнати в южното полукълбо – морският лед на Антарктика обикновено достига своя връх през септември в края на зимата, преди да се стопи до най-ниската си точка през февруари или март, когато лятото на континента наближава.

Ледът достигна своя връх тази година на 10 септември, когато покри 16,96 милиона квадратни километра (6 548 292 квадратни мили), каза NSIDC.

Средният максимум на морския лед между 1981 г. и 2010 г. е бил 18,71 милиона квадратни километра (7 223 971 квадратни мили), добавиха експерти.

Ариан Пурич, изследовател на морския лед в австралийския университет Монаш, е съавтор на изследването. Тя каза: „Ключовото послание тук е да защитим тези замръзнали части на света, които са наистина важни по редица причини.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/