in

Проф. Рачев обяви кога идва циганското лято и ще има ли сняг през октомври

Снимка: Pixabay

По думите на известния български климатолог проф. Георги Рачев, циганско лято ще има и тази година и то ще се прояви най-вече след Димитровден (26 октомври), което е след три седмици. Тогава можем да очакваме топло време. По думите на Рачев, дотогава времето ще остане по-хладно

По думите на климатолога октомври месец се очертава да бъде по-топъл за района на Балканите и по-специално в България с около 1-1.5 градус. Това заяви проф. Рачев в интервю за „Телеграф“.

„Нормалните температури по новата норма са между 14 и 19 градуса. 14 градуса е средната месечна температура по високите котловинни полета на Югозападна България – Брезник, Крън, Елин Пелин, София. Докато в равнинната и низинната част на България температурите са доста по-високи, около 17-18 градуса, и най-топло е в Югоизточна България и по морето, където температурите се задържат от порядъка на 18-19 градуса“, обясни професор Рачев.

„Това не е нещо необикновено, напротив, есента по-морето винаги е доста по-топла в сравнение с вътрешността на страната. Не случайно е това, тъй като температурата на морската вода към днешна дата е 22-23 градуса и тя бавно ще изстива до края на месеца, за да падне до 18 градуса. По-здравите мъже и не само може около обед, когато има слънце, да правят и море, макар и за кратко“, каза още той.

Според климатолога дъждове не се очакват през първата десетдневка на месец октомври. За втората десетдневка заяви, че все още е много трудно да се каже дали ще има дъжд или не.

„Няма как да се знае след 15 дни кога ще вали, това е почти невъзможно. При температурите нещата са по-лесни, но за валежите те имат изключително случаен характер“, добави проф. Рачев.

Той заяви, че сняг през октомври ще има. Снеговалежи през този месец се очаквали навсякъде във високата планина, особено над 2000 м. На Мусала имаше валежи от сняг и през юли, и през август и това не е нищо извънредно. Съвсем нормално е във високата планина да падне сняг, но обикновено снежната покривка се задържа до ден-два, не се образува трайна снежна покривка, обясни проф. Рачев.

„Има вероятност и за по-студени нахлувания, като минималните температури във високите котловинни полета на България могат да паднат и под нулата. През октомври се наблюдават вече доста често мъгли, които вече не са толкова интензивни както бяха преди години. Това е главно поради факта, че въздухът е сравнително по-чист в сравнение с този, който беше смес от пушек и отрови, който наблюдавахме през 80-те години“, посочи още той.

„Снеговалежи в градовете може да прогнозираме седмица по-рано. Дотогава всичко е гледане на кафе, хвърляне на боб. Не мога да ви кажа, че на 22-23 октомври ще завали сняг. Това мога да го кажа една седмица по-рано или естествено 48 часа, защото едно е в Пловдив, друго е в София, а съвсем различно е на Мургаш. Октомври месец е, може да завали сняг, но той ще бъде нетраен, той ще бъде за кратко и ще се стопи“, информира професорът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/