Категории: Свят

Байдън и Зеленски се обявиха в подкрепа на Израел

Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски и американският президент Джо Байдън осъдиха случващото се в Израел. Припомняме, че страната официално обяви, че е в състояние на война, след като в събота палестинската ислямистка организация Хамас нападна Израел. Зеленски сравни неочакването нападение на Израел, с нахлуването на Русия в Украйна. Байдън пък обяви, че САЩ ще отпусне военна помощ на Израел

Украинският президент каза в реч пред НАТО, че „терорът няма да има съюзници“, ако светът се обедини срещу вземането на заложници и други актове на агресия, съобщава The New York Times.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник осъди Хамас за изненадващото нападение срещу Израел и оприличи атаката на нахлуването на Русия в собствената му страна. В реч пред НАТО той също разкритикува Иран за подкрепата му за Хамас и Москва, съобщава The New York Times.

Това е втората реч, която г-н Зеленски, който разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в неделя, изнесе в подкрепа на Израел след нахлуването на Хамас в Израел. В друг знак за силната подкрепа на украинското правителство за Израел, електронните билбордове в украинската столица Киев бяха осветени с израелското знаме в неделя вечерта.

Г-н Зеленски каза, че Хамас и Москва са „едно и също зло и единствената разлика е, че има терористична организация, която нападна Израел, а тук има терористична държава, която нападна Украйна“.

„Ако светът се обедини всеки път, когато някой вземе жени за заложници и осъди децата на друга нация, терорът няма да има съюзници“, каза той в реч, произнесена чрез видеовръзка на среща в Копенхаген на Парламентарната асамблея на НАТО.

САЩ казват, че преместват самолетоносач, кораби и самолети в източното Средиземноморие и също така ще дадат на Израел допълнително оборудване и боеприпаси, съобщава Би Би си.

То следва нападението на Хамас срещу Южен Израел, което президентът Байдън нарече „безпрецедентно и ужасяващо нападение“.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че самолетоносачът USS Gerald R Ford, ракетен крайцер и четири ракетни разрушителя се насочват към региона. Той каза, че ще бъдат изпратени и бойни самолети.

Допълнителна военна помощ на Израел ще бъде изпратена през следващите дни, каза Белият дом, добавяйки, че САЩ работят, за да гарантират, че враговете на Израел няма да се опитат да се възползват от ситуацията.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 2 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 2 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 2 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 3 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 3 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 3 часа