in

Всяка домакиня ще „блесне“ с тази рецепта за домашен кекс

Снимка: Pixabay.com

С тази бърза, лесна и вкусна рецепта за домашен кекс всяка домакиня може да „блесне“ пред гостите си. Само за час, в който е включено и времето за печене, може да си направите десерт, който ще накара всички опитали го да си оближат пръстите.

Ето и нужните продукти:

3-4 яйца
1 чаена чаша и половина захар
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша вода или прясно мляко
1 ванилия
2 чаши и половина брашно, в които предварително е разбъркан един бакпулвер
1 чаена лъжичка какао

За приготвянето са ви нужни още: купа, миксер или тел за разбиване и форма за печене на кекс.

Първо разбийте в купата яйцата и захарта, докато се получи хомогенна, пухкава смес. След това прибавете олиото, прясното мляко или водата (бел.ред. в зависимост от това, което сте решили да ползвате, но и с вода десертът става много вкусен), ванилията и на края постепенно добавяте, разбивайки, брашното.

2/3 от получената смес изсипете във формата за печене кекс, а към останалата 1/3 добавете чаената лъжичка какао и разбъркайте. След това и нея изсипете към другата част от сместа във формата, като се постараете да я разпределите равномерно. По този начин сладкишът става двуцветен, а отрязаните парчета имат интересна текстура, напомняща мрамор.

Печене: 45 минути на 180 градуса. Фурната трябва да е включена да пече отдолу и отгоре.

След като изпечете кексът и го извадите от формата, може да го полеете с течен шоколад или да го поръсите с пудра захар.

Добър апетит!

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).