Категории: България

Празник е: Честит имен ден на празнуващите

Реклама

Днес е 11 октомври. На този ден Православната църква почита паметта на Свети апостол и дякон Филип и на Преподобния Теофан Начертаний, епископ Никейски. Днес имен ден празнуват всички, носещи имената: Филип, Филипа, Филчо, Теофан, Теофана и техните производни. Името Филип произлиза от старогръцки и означава „любител на коне“. 

Свети апостол Филип се родил в Кесария Палестинска. Той е един от седемте дякони. Според преданието след слизането на Пресветия Дух, апостолите останали за кратко в Йерусалим, като към тях всеки ден се присъединявали много хора, които са приели християнството.

Седмината избрани били Филип, Никанор, Пармен, Стефан, Прохор, Тимон и Николай. Те били наречени дякони от апостолите и трябвало да се грижат за домакинските проблеми и да раздават помощи.

Юдеите, като видели, че броят на вярващите все повече се увеличава, започнали да преследват Божията църква.

Дякон Филип, като оставил Йерусалим, дошъл в Самария, където усърдно проповядвал благата вест за Христос. Народът с радост го слушал и се удивлявал на чудесата, които той вършел. Филип изгонвал нечисти духове и изцерявал болни.

Много хора повярвали в проповедта му. В Самария имало един човек на име Симон, известен като магьосник. Той също приел свето кръщение от Филип.

Преподобният Теофан Начертани живял във втората половина на осмия и първата половина на деветия век. Родината му е Палестина.

Теофан и по-големият му брат Теодор, паметта на когото се празнува на 27 декември, били монаси в палестинския манастирът “Свети Сава”. И двамата са наречени “начертани”, защото по заповед на византийския император Теофил по лицата им били начертани чрез нагорещени игли “позорни стихове”, които всъщност ги представяли като славни поборници и защитници на иконопочитанието.

През време на иконоборството в продължение на 25 години, Теофан бил ревностен защитник и изповедник на Православието. Такъв защитник и изповедник бил и брат му Теодор. И двамата били подложени на най-жестоки изтезания, съобщава Блиц.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 16 секунди

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 5 минути

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 6 минути

Земетресение на 100 км от София. Усетихте ли го

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна…

преди 9 минути

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 2 часа

Струва си: Ето колко трябва да ни платят ако работим на 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 2 часа