Категории: Черноморие

Започва голямо учение в Черно море: ВМС на България се впускат в него

Реклама

Започва  националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2023“. Това е двадесет и седмото издание на учението. Участват и ВМС на още 12 държави. Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на страните, взимащи участие

От 13 до 22 октомври 2023 година, Военноморските сили на Република България провеждат националното военноморско учение „БРИЗ 2023” отворено за участие на чуждестранни военноморски сили. Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

В учението ще вземат участие военни кораби, авиация, личен състав, сили и средства от Военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчен център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Щабния елемент за интеграция на силите на НАТО в България NFIU, Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.

Двадесет и седмият “БРИЗ” през 2023 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 4 министерства, 27 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и ведомства.

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „БРИЗ 2023”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на Военноморските сили. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационално корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 13 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 14 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 14 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 15 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 15 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 15 часа