in

Наближава Задушница: Ето как да приготвим жито за помен

Колаж: "Нова Варна"

Тази година Архангелова Задушница се пада на 4 ноември (събота). Тя се отбелязва в съботата преди Архангеловден и е позната още като Мъжка Задушница. Денят е пропит с обичаи, един от които е приготвянето на подавка. Най-масово е възприето да се подава варено жито, хляб и вино на близките

На Задушница хората почитат мъртвите си близки. Гробовете им се прекадяват с тамян, пали се свещ и се оставят цветя, като всяко нещо крие в себе си своята символика. Тамянът е символ на чистата молитва, свещта – на безсмъртната душа, а цветята – на всички добродетелите на починалия.

Вярва се, че на Задушница починалите ни близки идват на трапезата ни да се нахранят и по тази причина на масата се оставя едно празно място. Първата глътка вино пък се излизва на земята, заедно с първата хапка, по същата причина.

Сред задължителните храни към подавката, която се раздава на близките на мъртвия, както казахме е житото. Сега ще ви представим рецепта за приготвянето на вареното подсладено жито, която можете да използвате:

Необходими продукти:

  • жито – 500 грама
  • смлени орехи – 1 ч.ч.
  • строшени обикновени бисквити – 500 грама
  • лимонова кора – 1 с. л.
  • пудра захар – 1 ч.ч.

Първото, което трябва да направим е да подготвим житото. Накисваме го в хладка вода с щипка сол за няколко часа. Най-добре е да кисне една цяла нощ. След това го сваряваме добре във вода. Необходимо е водата да го покрива с 1-2 пръста отгоре. Вари се на тих огън за около 10 минути, докато омекне. Докато се вари се разбърква.

След като житото се свари, го отцеждаме и го изсипваме върху памучна кърпа, за да се отцеди възможно най-добре и за да изстине.

В това време можем да настържем лимоновата кора и да смелим орехите и бисквитите. След като житото изстине го разбъркваме заедно с натрошените орехи и бисквити и лимоновата кора. Най-накрая поръсваме с пудрата захар. По желание можем да украсим и с локум.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/