in

Какво задължително трябва да има на празничната трапеза днес

Снимка: Pixabay

На Петковден има някои ястия, които трябва да приготвим за трапезата си. Това са: обредна питка, овнешки гювеч, курбан чорба, сарми с лозови листа, баница с праз и други ястия с праз.

Рецепта за традиционната обредна питка за Петковден:

Необходими продукти:

брашно – 1 кг
прясно мляко – 500 мл
2 яйца
2 с.л. захар
2 с.л. сол,
1 с.л. олио
мая – около 20 гр
Начин на приготвяне:

Първото, което трябва да направим е да разтворим маята в прясното мляко. Оставя се така за няколко минути. В отделен съд слагаме половината от брашното, към което добавяме разтворената мая с млякото. Добавяме солта, захарта и олиото и бъркаме, докато не се получи каша.

След това оставяме полученото тесто да втаса на топло за около 20 минути. След това прибавяме и разбитите яйца и останалата половина от брашното. Месим тестото, след което го удряме 100 пъти в масата.

Ива момента да подготвим тавата за печене, която намазваме с олио и поръсваме с малко брашно. Вътре поставяме тестото, оформено като пита. Най-накрая намазваме питката с разбит жълтък и оставяме да втаса за още около 30 минути. Питката се пече за около 40 минути при умерена температура във фурната.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/