in

Петър Николов: „Защо давате милиони за кампании вместо пари за линейки. Предлагам първата социална програма за всички варненци“

Кандидатът за кмет на Варна Петър Николов пръв представи социалната си програма за мандата. Той остро разкритикува, че приоритетите, представяни от опонентите му, пробват да променят дневният ред на хората и е необходима ясна рамка на социалния ангажимент към обществото. „Kaмпанията за кмет във Варна е „Ситият на гладния не вярва.“  Няма как хора, които се движат с охрана да се правят на хора от народа. Този, който не го е страх се движи без охрана и кортежи. Вместо кандидатите за кмет да дадат пари на болните и бедните, те лицемерно предават капачки по 60 ст. килограма, а харчат десетки милиони за кампания вместо с тези пари да закупят линейка или кувьоз. Циничното е, че не видяхме тези, които имат ресторанти да са нахранили един беден човек в тях. Ето защо и почти нито един кандидат за кмет няма социална програма и не я представя на хората, защото по-важни пред тях са бизнес интересите за милиони, онези милиони, от които ще си върнат разходите за кампанията Предлагаме приоритети на социална програма 2023-2027. petarnikolov.bg

Снимка: Петър Николов

ПРОГРАМА ЗА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА 2023- 2027 Г.

1.Въвеждане на двустранен Социален договор с Общински съвет за подпомагане на семейства в трудни житейски ситуации. Изработване на индивидуална програма за съдействие при:

-намиране на работа;

-старт на собствен бизнес или разработване на личен стопански парцел.

-увеличение на доходите;

-преодоляване на трудна житейска ситуация.

2.Създаване на Общински център за трудова реализация на граждани с ниски доходи и такива с увреждания. Нов ред за изпълнение на квотите за наемане на граждани с увреждания на работа.

  1. Субсидиране на работодатели за наемане на млади трудоустроени хора до 30 години.

-Младежи без професионално образование

-Кандидати до 30 години с непълнолетни деца

-Граждани с увреждания под 30 години

-Сираци

-Граждани, които са или са били членове на Комисията по делата на непълнолетните

  1. Онлайн преквалификация в общински проект „Демография“ с отворен интернет портал „Работа във Варна“. Безплатно обучение за придобиване на знания по професии, търсени във варненския регион, с предложен тристранен договор с бъдещ работодател.

Обучение за млади кандидати до 35 години, вкл.и трудоустроени такива:

– студенти последна година на университети и колежи, без работа и предложения по специалността си;

– без професионално или висше образование;

– с риск от съкращение или закриване на работното място.

– Безработни майки на деца в предучилищна възраст.

– Жени в отпуск по майчинство за деца до 3г.

–  Граждани на 50 и повече години.

– Безработни граждани.

  1. Развитие на градска среда без бариери. Въвеждане на нови общински стандарти в строителството. Гарантиране не по-малко от 10% от общия брой въведени общински апартаменти за адаптация на настаняване на хора с увреждания и отглеждането на семейства с деца с увреждания ( с достъпни бани, коридори, общи части и т.н.). Добавяне към списъка с услуги и основен ремонт на жилищни сгради, определени за адаптация на хора с увреждания, обща собственост и инфраструктура.
  2. Създаване на Общински рехабилитационен център с безплатен достъп за хора с увреждания и платени услуги за клиенти на спортната и масажна база.
  3. Създаване на „Карта за ограниченията“ в град Варна с местата, които според съществуващите архитектурни особености не могат да се посетят от инвалиди или трудноподвижни хора, както и обектите с недостъпна градска инфраструктура.
  4. Създаване на „Общинска 24-часова такси линейка“ за превоз и транспортиране на трудно подвижни и лежащо болни в град Варна и областта.
  5. Клубове за общуване, качествен живот и социализация на хора с двигателни нарушения, срещи по интереси, творчески беседи.
  6. Развитие и поддръжка на пенсионерските клубове.
  7. Увеличение броя ресурсни учители, логопеди и психолози в образователните институции. Подобряване качеството на социалните услуги, които са нужни на хора с увреждания.

– Подобрена кореспонденция за медицински и социални прегледи, въвеждане на дистанционни форми за експертиза с избор дата и час на проверката, въвеждане на единен електронен сертификат за покупка технически средства за рехабилитация, лекарства, медицински продукти по избор – самият човек, създава система за контрол върху предоставянето рехабилитационни условия.

12.Разширяване програмата Доброволческа помощ и осигуряване чрез подкрепа на нестопански организации и такива, които работят с хора с увреждания и такива , попаднали в трудна житейска ситуация.

  1. Създаване информационен ресурс „Съобщавам.Варна“, като източник на проверена, официална и оперативна информация. Отговори на належащи въпроси на гражданите във всички области, които се поставят в социалните мрежи за всеки район на града – от транспортните връзки до проблемите на сметоизвоването и чистотата и работата на образователните институции.
  2. Развитие на съвременно образование и перспективна наука.
  • Да се изгради дигитална образователна среда – във всички училища да има дистанционен достъп до цифровото съдържание на регионални музеи и училищни библиотеки.
  • Да се осигури достъпност в училищното образование за деца и хора с увреждания. За целта да се изгради удобна архитектурна среда по места.
  • Да се организира дистанционно и присъствено психологическо консултиране с безплатни услуги за родители на деца в предучилищна възраст и ученици.

14.Социални дейности

– Двойно увеличение до края на мандата на бюджета на програмата „Лични асистенти“, с която всяка година се осигуряват асистенти на деца и възрастни в неравностойно положение.

Издаване на карти за пътуване и паркиране, предоставяне на специализиран превоз на лица със затруднения в придвижването. 

– Увеличаване на местата в центровете за социални услуги за деца и възрастни в неравностойно положение, за деца и младежи без родители, бездомни възрастни хора, за пострадали от насилие и лица с физически увреждания и психически проблеми.

– Разширяване дейността на ОП „Социален патронаж“ за предоставяне на нови услуги на самотни възрастни хора в домовете.

– Финансиране на иновативни социални проекти.

– Разкриване на нови детски кухни за деца до 3-годишна възраст и социални кухни за хора в неравностойно положение.

Да се увеличи броя места, оборудвани с детски площадки, комплекси и оборудване за спорт, баскетбол и волейболни игрища, футболни игрища, скейт зони, тенис кортове.

– Подобряване на качеството на социалните услуги, които са нужни на хора с увреждания.

– Увеличаване на броя на хората ползващи социални услуги.

– Създаване на центрове за подкрепа, където през деня ще се полагат грижи за деца, млади семейства, самотни родители и възрастни хора;

– Строителство на нови ясли и детски градини, за да има места за всички деца.

– Създаване на достъпна среда за хората с увреждания в общинските институции.

– Продължаване на инвестициите в общинското здравеопазване при строг контрол на вложените в тях средства.

– Дългосрочна програма за изграждане на лечебни заведения за продължаващо лечение, нуждата от които нараства всяка година.

– Наемите за кабинетите, ползвани от общопрактикуващите  лекари, да не се повишават.

Дофинансиране на дейностите, които не се покриват от НЗОК.

– Продължаване на скрининговите програми за превенция и ранна диагностика на най-разпространените и социално значими заболявания.

– Стипендии за обучение и специализация на лекари, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти за нуждите на общинските лечебни заведения.

– Общинска програма за социално слаби пациенти за ранно откриване на генетични аномалии в плода и усложнения на бременността и разширяване на общинската програма за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

Време е Варненска община да започне да развива публично-частните партньорства с цел подобряване на сградната инфраструктурата, кадровата обезпеченост и осигуреността с модерно медицинско оборудване и апаратура и заедно с корпоративни компании да организира кампании за промоция на профилактиката и здравословния начин на живот.

 Решаване на проблема с детските градини 

и домовете за възрастни хора

– Предприемане на действия пред държавата за облекчаване изискванията за изграждане на детски заведения и създаване на облекчени възможности за строителството им за частния бизнес и ведомствата.

Забрана за промяна на предназначението на имоти, предвидени за училища и детски градини.

Насочване на общински инвестиции за изграждане на детски заведения и в новите квартали, в които живеят много млади семейства.

– Разширяване капацитета на детските градини и ясли, които предлагат условия за интегриране и подкрепа за деца с тежки и хронични заболявания и със специални образователни потребности.

Нови центрове за грижа за възрастните хора и на лица с различни форми на деменция.

– Създаване на програма „Дом за нашите деца и за нашите родители“ за строителство на детски заведения и домове за стари и самотни хора. Средствата ще се набират от приватизация и от продажба на общински терени за изграждане от бизнеса на подобни заведения, както и от дарителски кампании, организирани от Варненска община.

Източник: Пресцентър на „Български Възход“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/