in

Дете от Газа: Децата си играят, бомбите избухват. Мъчно ми е за децата, те не са виновни

Кадър: bTV

Само преди година 13-годишният Омран Абу Аси се завръща в родната си Газа, след като години наред е бил в Обединеното кралство. Тогава вероятно не е предполагал ужас от какви мащаби ще го връхлети. Момчето се сблъсква с реалностите на войната.

Бягайки от израелските въздушни удари, притежателят на британския паспорт и семейството му наскоро са се установили в южния град Хан Юнис в Газа заедно със стотици хиляди други евакуирани, съобщава bTV.

„Децата си играят, бомбите избухват. Има самолети отгоре, които могат да ни бомбардират всеки момент. Не е безопасно. Не е честно. Мъчно ми е за децата. Те не са виновни за тази война. Никой не е виновен. Не е честно това да се случва. Не трябва да се случва“, обяснява момчето.

Оман Абу Аси казва, че преместването му е било „стресиращо за всички“ и се надява, че границите на град Рафа в южната част на Газа ще се отворят, което ще позволи на него и семейството му да се преместят в Египет.

„Войната наистина засегна Газа по ужасен начин. Домовете са разрушени. Хората спят по улиците. Можете да видите развалини почти навсякъде, където отидете. Наистина е ужасно. Има пожари и дим, накъдето и да погледнете. Навсякъде има пясък. Това е като военна зона“, споделя момчето.

Властите в Газа съобщават, че най-малко 2670 души са били убити досега от ответните удари на Израел, като една четвърт от тях са деца. Около 10 000 са ранени. Други 1000 души са в неизвестност и се смята, че са останали под развалините.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/