in ,

Срам и позор във Варна: Вандали откъртиха част от емблематична статуя (ВИДЕО)

Снимки: Facebook/Astronomical observatory "Nicolaus Copernicus" Varna, Bulgaria

Статуята на Николай Коперник във Варна стана обект на вандалска проява. Позорната постъпка е заснета от охранителна камера. На видеото, публикувано на Фейсбук страницата на обсерваторията във Варна, се вижда как мъж откъртва земното кълбо от ръцете на Коперник и го хвърля на земята. Статуята и преди е ставала обект на подобни набези. От варненската обсерватория изказаха своето възмущение:

„В годината, когато отбелязваме 550-годишнината от рождението на знаменития полски астроном Николай Коперник, бе извършен вандалски опит за разрушаване на неговата статуя, намираща се до варненската обсерватория, която носи името на великия учен.

Тази статуя е създадена от скулптора проф. Любомир Далчев през 1968г. По признание на полски астрономи, тя е най-красивата от всички статуи на Коперник в света.

Колективът на обсерваторията е крайно възмутен от вандалския акт и се надява на съдейстивето на органите на реда, както и на гражданите на град Варна, за своевременното откриване на извършителите“.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.