in

Диан Драганов: Общината е длъжна на варненци по отношение на велоалеите в града

Диан Драганов е експерт по пътна безопасност с повече от 20 години стаж, председател на Съюза на българските автомобилисти – Варна и член на управителния съвет. Освен това участва и в управителния съвет на БЧК-Варна. Той е на 49 години, семеен с 2 деца. По образование е юрист.

Диан Драганов е водач на листата с общински съветници за Варна на „Български Възход“ и областен координатор на партията. Какви са неговите предложения за развитие на алтернативните начини за предвижване в градска среда и по-конкретно за велосипедния транспорт, какви са основните проблеми във Варна в това отношение, ще разберете в следващите редове:

Според Диан Драганов, когато говорим за „зелените“ градски пътни мрежи, е необходимо да се фокусира вниманието както на общините, така и на хората, за да настояват пред местните власти тези мрежи да се развиват и поддържат. „Засега има много малко такива мрежи и основно областните градове успяват да направят няколко километра велоалеи, но това е крайно недостатъчно“ – категоричен е той.

Според него, велосипедната инфраструктура във Варна е доста недоразвита и трябва активно да се работи за нейното подобряване, за да може морската столица да се възползва пълноценно от възможностите за туризъм. Освен това карането на колело доказано влияе положително на здравето на хората, а Общината е длъжна да даде възможност на варненци да слязат от автомобилите си и да използват този „зелен“ начин на предвижване.

„За да се подобри безопасността на велосипедистите в градска среда, най-важна е инфраструктурата. Във Варна тя не е добре развита. Затова трябва да научим велосипедистите как най-адекватно да се движат, как да спазват закона и как да се пазят от трафика. Велосипедната инфраструктурата във Варна е доста проблематична, като начин на изграждане е недовършена и неадекватна.“ – смята водачът на листата с общински съветници за Варна на „Български Възход“ Диан Драганов.

Той очертава следните проблеми:
– Велоалеите са изградени в зоните на тротоарите, а това води до ред опасности. „Тесните алеи, минаващи някой път и пред автобусните спирки, създават напрежение между пешеходци и велосипедисти. Като добавим и незнанието на много кой е с предимство на велоалеята, се стига често до неприятни ситуации.“ – счита Диан Драганов.

– Пресичането на пътната мрежа става малко или много изненадващо за шофьорите и това е другата опасност. „Редовно във варненската преса излизат новини за инциденти с велосипедисти, случили се при пресичане.“ – добавя той.

„Пресичането и смесването на потока от пешеходци и велосипедисти създава големи опасности, защото забелязвам, че обществото не е обучено за движението на велосипедите. Когато работим за зелен транспортен град, визирайки участието на велосипеда като средство за градско придвижване, мисля че би било добре заедно с разширяването и подобряването на велосипедната инфраструктура да се обърне внимание и за обучението на всички нас за правилното разбиране на тази транспортна единица във Варна.“ – счита водачът на листата с общински съветници за Варна на „Български Възход“ Диан Драганов.

Ако варненци му гласуват доверие и бъде избран за общински съветник, той ще работи активно за изграждането на нови велоалеи по най-високите строителни стандарти и съобразени с правилата за безопасно движение. Ще настоява за реконструкция на най-проблематичните участъци от съществуващата велосипедна мрежа и цялостната й поддръжка, включително и на занемарените в момента паркинги за колелета. Ще инициира широка информационна кампания за ролята на велосипеда в градската среда на Варна.

Можете да подкрепите Диан Драганов с номер 20 в интегралната бюлетина и преференция 101.

Източник: Пресцентър на „Български Възход“ – Варна

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/