in

Изненада: Путин праща изтребители с хиперзвукови оръжия над Черно море

Снимка: Google Maps

Днес президентът на Русия Владимир Путин обяви, че руски изтребители с хиперзвукови оръжия ще патрулират над Черно море. Става въпрос за изтребители МиГ-31, въоръжени с хиперзвуково оръжие „Кинжал“. Руският държавен глава подчерта, че това не бива да бъде считано за някакъв вид заплаха. По негови думи Русия ще „упражнява визуален контрол, контрол с оръжия на това, което се случва в Средиземно море“. Решението идва на фона на конфликта в Близкия изток и как САЩ са разположили две ударни групи от самолетоносачи в Източното Средиземно море.

„Това не е заплаха… Въз основа на моите указания руските въздушно-космически сили ще започнат постоянно патрулиране в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море, а самолетите МиГ-31 ще бъдат въоръжени със системи „Кинжал“, каза Путин, цитиран от държавната информационна агенция Интерфакс.

Оръжията имат обсег от над 1000 км и скорост от Мах 9.

„Кинжал“ е най-новата система на Русия с „хиперзвукови аеробалистични ракети, носени от специално оборудвани изтребители-прехващачи МиГ-31К“, каза държавната информационна агенция ТАСС, добавяйки, че ракетата „Кинжал“ се характеризира с ниска радарна видимост и висока маневреност и е предназначена да поразява земя и морски цели.

Припомняме, че САЩ изпратиха USS USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group и USS Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group (CSG) в Източното Средиземно море, „за да възпират всеки играч, който иска да ескалира ситуацията или да разшири тази война“. Усилията за засилване на позицията на САЩ продължиха, включително бързото придвижване в театъра на F-15, F-16 и A-10 на ВВС на САЩ за увеличаване на съществуващите изтребителни ескадрили в региона.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/