Категории: Варна

Как можем да наблюдаваме лунното затъмнение от Варна и какви са поверията около събитието?

Реклама

Последното лунно затъмнение за тази година ще настъпи вечерта на 28 октомври. То ще бъде видимо от Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, Атлантика, източните части на Северна и на Южна Америка. Физик обясни в колко часа и как ще може да бъде наблюдавано лунното затъмнение от Варна.

Физикът в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Пенчо Маркишки заяви пред БТА, че то ще бъде частично лунно с малка фаза. По негови думи от България затъмнението ще може да се наблюдава удобно.

Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде в 21:01:17 часа българско време. Началото на затъмнението от сянката на Земята е в 22:34:41 ч. Максималната фаза ще настъпи в 23:14:06 ч. Краят на затъмнението от сянката ще бъде в 23:52:50 ч., а на затъмнението от полусянката – в 01:26:33 ч. Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 4 часа, 25 минути и 16 секунди. Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 1 час, 18 минути и 9 секунди.

За любителите астрономи в България Маркишки уточни, че в началото на затъмнението от земната полусянка в 21:01 ч. Луната ще бъде на височина 30 градуса над източния хоризонт за София и на 33 градуса за Варна. Тогава все още няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна, каза той. Яркостта на долната част на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на контакта със земната сянка в 22:35 ч. Тогава за наблюдател от София Луната ще бъде на височина 46 градуса, а за Варна – на 48 градуса.

Явлението ще се наблюдава удобно до своя край в 01:27 ч., пише Маркишки в справочника. По време на затъмнението, на около 6.5 градуса източно от Луната, видимо под нея и вляво, ще се вижда ярката планета Юпитер.

Поверия, свързани с лунните затъмнения:

Повечето народи свързват слънчевите затъмнения с бедствия, войни, разруха, епидемии, смърт и други лошо събития, докато при лунните затъмнения нещата не стоят така.

Смята се, че периодът на лунното затъмнение е благоприятен етап за справяне с вредни навици. Твърди се, че през това време е значително по-лесно да се откъснем от вредните навици, в сравнение с други дни.

Има едно нещо, обаче, което не се препоръчва в периода на лунно затъмнение, а именно зачеването на нов живот. Според поверията, ако това се случи, детето може да има множество негативни качества в характера и ще вземе от своите родители само най-лошото.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 3 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 4 часа