Категории: Любопитно

Тези плодове заместват шоколада

Реклама

Диетолог твърди, че консумацията на някои плодове води до преборване на стреса и умората и са идеалния заместител на шоколада, който е известен с тази си способност. Това е мнението на руския експерт д-р Юлия Леметина

Тъй като шоколадът не е най-добрия избор за ежедневна консумация, руският диетолог препоръчва да наблегнем на определени плодове, вместо това.

Като алтернатива лекарят предложи три вида плодове, които ще доставят на тялото повече енергия. Съдържат и полезни витамини, минерали и най-вече естествена фруктоза. Списъкът включва райска ябълка, банан и манго, съобщава сайтът Актуално.

Райска ябълка

Този плод съдържа много витамини А, В и С – полезни за очите и нервите и дори за имунната система. Но най-важното са минерали като калий и фосфор в състава на плода. Райските ябълки имат минус – съдържат около 16 процента захар, заради което някои диетолози ги наричат калорична бомба.

Банан

Бананът е друг енергиен стимулант. В него се съдържат почти 100 калории. Той се състои основно от вода и въглехидрати. Но, за разлика от шоколада, този плод не съдържа мазнини. Благодарение на нишестето има изключително засищащ ефект и намалява апетита за храна.

Манго

Този вкусен плод се отличава с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на витамини. Ако се притеснявате от излишните калории, д-р Леметина съветва да преминете към манго – съдържа само 60 калории, 80 процента вода, но за сметка на това е невероятно засищащо. Лекарят отбелязва още едно предимство на екзотичния плод: той съдържа повече от десет различни витамини и голям брой минерали. Първо, това е група от витамини B (B1, B2, B5, B6, B9), витамини A, C и D. Второ, мангото съдържа различни минерали – цинк, манган, желязо и фосфор. Този състав на плода повишава неговите защитни и укрепващи свойства. Мангото е отличен антиоксидант. Може да облекчи болката, да понижи температурата и да предотврати злокачествени тумори, особено в тазовите органи. Ето защо е полезно за мъжете и жените да консумират манго при заболявания, свързани с репродуктивната и пикочно-половата система. Мангото е полезно при продължителна депресия: плодът облекчава стреса и подобрявва настроението.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист и балансираното хранене!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 7 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 7 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 7 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 7 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 7 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 7 часа