Категории: Свят

Байдън: Хамас и Путин имат една и съща цел (ВИДЕО)

Реклама

По думите на президента на САЩ „Хамас и Путин представляват различни заплахи, но споделят това общо: и двамата искат да унищожат съседна демокрация“. Американският държавен глава иска САЩ да предостави още милиарди долари за Украйна и Израел. Според Байдън ако САЩ не действа, „рисковете от конфликти и хаос могат да се разпространят“ и на други места по света

Байдън ще поиска от Конгреса 100 милиарда долара нови разходи, включително 60 милиарда долара за Украйна и 14 милиарда долара за Израел, каза пред Ройтерс източник, запознат с плана му. Искането ще включва също 10 милиарда долара за хуманитарна помощ, 14 милиарда долара за сигурност на границите и 7 милиарда долара за Индо-тихоокеанския регион, каза източникът.

Половината от 60-те милиарда долара, които Байдън иска за Украйна, ще отидат за подмяна и модернизиране на оръжейните запаси на САЩ, каза източникът. Байдън говори около 20 часа след завръщането си от бурно пътуване до Израел, за да покаже солидарността на САЩ след атаката на 7 октомври от бойци на Хамас които започнаха набези от Газа и убиха 1400 души в Южен Израел.

Съобщението на Байдън носи известна спешност. Израел е готов да започне сухопътна офанзива, за да изкорени палестинските бойци на Хамас от Газа, а напрежението е на връх след смъртоносен взрив в болница в Газа. Израелската контраатака вече е убила хиляди палестинци, твърдят местните власти.

Байдън каза, че Израел не е отговорен за взрива в болницата, както твърдяха представители на Хамас, и каза: „Не можем да пренебрегнем човечеството на невинни палестинци, които искат само да живеят в мир и да имат възможност“.

Докато глобалните протести нарастват срещу атаките срещу Газа, Байдън призова израелците да не се поддават на „сляпата ярост“, докато отговарят на Хамас.

Републиканският национален комитет обвини Байдън, че глези Иран след речта му. „Байдън би могъл да започне да държи иранския режим отговорен чрез енергично налагане на петролни санкции и като обърне курса на своите политики на успокоение, които ги обогатиха с десетки милиарди долари“, се казва в него.

Байдън призна, че някои американци се питат: „Защо има значение за Америка“, че Съединените щати подкрепят войните?

„Знам, че тези конфликти може да изглеждат далеч“, каза той.

„Историята ни учи, че когато терористите не плащат цена за своя терор, когато диктаторите не плащат цена за своята агресия, те причиняват повече хаос и смърт и повече разрушения. Те продължават, а цената и заплахите за Америка и света продължават да растат“, каза той.

Ако Путин не бъде спрян, той може да заплаши Полша, Естония, Латвия и Литва – всички съюзници в НАТО, предположи Байдън. „Ако Путин нападне съюзник от НАТО, ние ще защитим всеки сантиметър от НАТО“, каза той.

Ако САЩ не действат, „рисковете от конфликти и хаос могат да се разпространят“, включително в Близкия изток, каза той.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 6 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 7 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 7 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 7 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 7 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 7 часа