Категории: Варна

Съдът във Варна: Предаваме румънец на Италия

Реклама

От Апелативен съд – Варна съобщиха за медия „Нова Варна“, че България предава на Италия румънски гражданин, който ще търпи наказание за купуване на крадена кола. Мъжът е бил обявен за международно издирване от италианските власти.

Апелативен съд – Варна частично потвърди решение на Окръжния съд в Силистра, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на румънски гражданин.
Флорин К. е бил задържан при гранична проверка за влизане в страната на 3 септември. 35-годишният мъж е обявен за международно издирване от италианските власти с Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в гр. Пезаро. Той е търсен във връзка с осъждане от Първоинстанционния съд в Неапол. Исканото лице получило или закупило краден автомобил с цел извличане на печалба в съучастие с други хора. Италианската държава го издирва за изтърпяване на остатъка на наказанието в размер на 1 година 3 месеца и 24 дни.

В съдебното заседание представителят на прокуратурата настоя ЕЗА да бъде изпълнена, каквото е решението на първата инстанция. На противоположното мнение бе защитата, тъй като според адвоката Европейската заповед за арест страда от пороци, няма необходимите реквизити и липсва яснота за кумулирани задочно издадени присъди.

Варненският апелативен съд заключи, че са налице изискванията на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест за предаване на исканото лице и не съществуват основания за отказ. Деянието, квалифицирано в Италия като получаване на откраднати стоки, съответства на престъплението „вещно укривателство“ в българското законодателство. Окръжният съд в Силистра е допуснал изпълнението на Европейската заповед за арест във връзка с това осъждане, но е отказал изпълнението на други две заповеди – за изтърпяване на наказания по присъди на съдилища в Салерно и Анкона. Въззивната инстанция отмени частично решението на окръжния съд, защото той не е следвало изобщо да обсъжда тези две заповеди, тъй като не е бил сезиран с тях. Апелативният съд акцентира в съдебния си акт, че румънският гражданин се предава на молещата държава само за изпълнение на присъдата, постановена от съда в Неапол. Останалите две ЕЗА и кумулираното общо наказание не са предмет на настоящото решение и румънският гражданин не се предава за тяхното изпълнение.

Въззивният съд потвърди и взетата спрямо Флорин К. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 11 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 11 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 12 часа