in

Как може да се реши проблема с идването на линейки в С.О. „Планова“ във Варна и да се дадат имена на улиците там?

Снимка: П. Стойкова

Във Връзка със сигнала за липсващи имена на улиците и номера на жилищните имоти, който получихме в платформата „Твоята Варна +“ от гражданката П. Стойкова, живуща в С.О. „Планова“, която сподели с нас, че линейки не могат да стигат до дома й, публикуваме тук развитието по нейния казус, както обещахме по-рано:

Жителка на “Планова” във Варна: Линейки не могат да идват на адрес тук, защото улиците нямат имена

Припомняме Ви, че госпожа Стойкова се свърза с нас, защото липсата на имена на улиците и номера на конкретните имоти, причинява редица неудобства на живущите в района. Тя сподели с нас, че когато трябва да дойде линейка или такси на адрес, всички жители на С.О. „Планова“ са принудени да слизат до блоковете в ж.к. „Кайсиева градина“.

От медия „Нова Варна“ отправихме официално запитване към Община Варна по конкретния сигнал. От там ни информираха какъв е редът за получаване на наименования на улиците. Той е посочен в Наредба на ОбС Варна за именуване и преименуване на обекти с общинско значение на територията на Община Варна.

Тя дава възможност на инициативни граждански комитети със състав не по-малко от 15 души, формирани чрез съответна подписка, също да внасят предложения за даване на имена на конкретни обществени обекти. Когато обаче това се отнася за преименуване на улици, подписката трябва да изразява съгласието на всички заинтересовани лица. В случая, за който се обърна гражданката П. Стойкова към нас, означава, че всички живущи в С.О. „Планова“ трябва да дадат писмено своето съгласие.

Въпросите, свързани с именуване на улици, се изпращат в съответната районна администрация, която изготвя предложение до Общинския съвет. Всички предложения се съгласуват (писмено становище) със съответните администрации по местонахождение – районни или кметства на населени места.

За именуване или преименуване на обекти с общинско значение решението се взема след обсъждане с гражданите на общината. Именуване на улиците в местности с обособени новопостроени сградни комплекси става с числа /номера/ по приложен списък при липса на поименни предложения.

Предложенията се завеждат в деловодството на Община Варна. Предложенията трябва да бъдат обосновани – да съдържат сведения за обекта, причините, които налагат да се именува и/или преименува, мотиви за предлаганото наименование (ако има такова), скица за местоположението на обекта, (ограничителни осеви точки, ако това се отнася за улица) и други подкрепящи документи по преценка на вносителя.

Текстът на цялата Наредба на ОбС Варна за именуване и преименуване на обекти с общинско значение на територията на Община Варна, може да намерите на официалния сайт на общината в раздел „Нормативни актове“.

Повече информация по такива казуси, гражданите могат да получат в съответната районна администрация или в комисията по култура към Общинския съвет.

Свои сигнали, идеи и предложения за градската среда във Варна може да изпращате чрез платформата signali.novavarna.net  както и по имейл на: press.novavarna@gmail.com

Проект „Твоята Варна +“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/