Категории: Свят

Мистериозен радиосигнал на 8 милиарда години достигна Земята (ВИДЕО)

Реклама

Астрономи забелязаха най-стария бърз радиоимпулс (FRB), засичан някога. Той датира отпреди цели 8 милиарда години. Това е най-високоенергийният радиоимпулс, на който човечеството се е натъквало някога. Досега са открити стотици подобни странни изблици на радиовълни от космоса, но енергията на този е наистина забележителна

„Импулсът има енергията, каквато слънцето произвежда за 30 години“, посочва Райън Шанън от Технологичния университет Суинбърн в Австралия. По негови думи „това е достатъчна мощност, за да изпече в микровълнова купа с пуканки, около два пъти по-голяма от Слънцето.“

Шанън и колегите му забелязаха взрива на радиация, наречен FRB 20220610A, с помощта на радиотелескопа Australian Square Kilometer Array Pathfinder и установиха, че FRB е три и половина пъти по-енергичен от другите открити FRB.

Смята се, че FRB идват от силно магнетизирани неутронни звезди от далечни галактики и обикновено траят само част от секундата. „Повечето от тях никога не са виждани отново, след като са били открити за първи път“, казва Шанън.

Вглеждайки се по-отблизо в точката в небето, откъдето идва емисията, използвайки много големия телескоп в Чили, изследователите откриха клъстер от галактики, в който се смята, че се намира източникът на взрива.

„Това означава, че експлозията е пътувала през космоса почти 8 милиарда години“, посочва членът на екипа Стюарт Райдър (Stuart Ryder) от Университета Макуори, Австралия.

Предишният рекордьор е пътувал само за 5 милиарда години, така че това последно откритие предполага, че FRB са се случили най-малко половината от възрастта на Вселената, която е на около 13,7 милиарда години.

Астрономите изучават FRB, за да се опитат да изградят по-добра картина на ранната Вселена. Когато тези експлозии достигнат Земята, някои вълни пристигат с малко по-дълги дължини на вълните от други, защото по време на пътуването от галактическия източник до нас, FRB взаимодейства с обектите между тях – предимно свободно плаващи йонизирани частици като електрони – забавяйки някои от вълните и разтягане на техните дължини на вълните.

Наблюдението позволява на астрономите да разберат колко еднаква е материята между галактиките, отбелязва Шанън.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа