Категории: Избори Варна

Важни разяснения: Всички хора във Варна трябва да знаят това за изборите

Реклама

От Областна администрация – Варна изпратиха за медия „Нова Варна“ предварителна информация за организацията на местните избори в 12-те общини на Варненска област. Припомнят кои граждани имат право да гласуват, както и информация за броя на избирателите в област Варна и броя на Секционните избирателни комисии. Прочетете всички важни разяснение по-долу в статията

В първия тур на местните избори на 29 октомври 2023 год. ще избираме общински съветницикметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и във Варна, и кметове на кметства. Право да гласуват имат български граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода, съгласно Изборния кодекс. С машина и с бюлетини за кмет на община, кмет на район и общински съветници ще се гласува само в София, Пловдив и Варна. 

По данни на ЦИК, броят на избирателите в област Варна по предварителни списъци е 388 253. Общият брой на Секционните избирателни комисии /СИК/ е 633, разположени в 12-те общини на областта. От тях най-много са организирани във Варна – 398, следват Провадия – 43 СИК, в Аксаково – 37, в Долни Чифлик – 29 и 27 СИК в Дългопол, 25 са във Вълчи дол, 17 в Аврен, 14 в Белослав, по 13 СИК във Ветрино и в Суворово, 11 в Девня и само 6 са СИК в Бяла.

В лечебни заведения и в социални домове във Варна/10/, в Провадия/2/, и в затвора-Варна са организирани общо 12 СИК. Там ще се гласува само с хартиени бюлетини. Подвижните СИК за област Варна са общо 14, като те могат да бъдат откривани и закривани през целия изборен ден, а гласуването ще става с хартиени бюлетини.

Към 23 октомври 2023 год. общият брой на СИК във Варненска област е 659, а по данни на ЦИК в 543 от тях ще се гласува с машини.

Припомняме, че право на глас имат и български граждани с адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната поне шест месеца преди изборния ден. Условието е поне единият от адресите да е на територията на съответната община или кметство, където ще гласуват. 

При гласуване по настоящ адрес е необходимо избирателят да е заявил желанието си до 14 октомври пред съответната община или кметство.

Право да гласуват в местните избори имат и граждани на държава членка на ЕС, които не са български граждани. Те трябва да имат навършени 18 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода, да имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, удостоверен с валиден документ, да не са лишени от правото да гласуват в държавата членка, на която са граждани. Адресът им на пребиваване на територията на страната трябва да е валиден най-малко шест месеца преди датата на изборите. Освен това те трябва да са подали декларация в общинските администрация по адреса на пребиваване не по-късно от 18 септември или да са вписани в избирателните списъци по адрес на пребиваване.

Българските граждани с двойно гражданство, които нямат настоящ адрес извън страната, могат да гласуват в местните избори, ако отговарят на условията в Изборния кодекс. 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 13 секунди

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди 9 минути

БАБХ затвори 31 обекта в областите Бургас, Варна и Добрич: Унищожават 17 180 кг храни

Затворени са 31 обекта по Черноморието след засилените проверки на Българската агенция по безопасност на…

преди 17 минути

Секретна операция у нас: Открито е голямо количество радиоактивен метал

Стана ясно, че специални екипи на ГДБОП са арестували няколко души, които са заподозрени в…

преди 27 минути

Аварии във Варна и областта: Ето кой остава без вода

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че следните райони във…

преди 43 минути

Във Варна хванаха няколко мъже с наркотици

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна" за поредните установени случаи на лица,…

преди 47 минути