Категории: Твоята Варна

Разследване по сигнал в „Твоята Варна +“: Защо участък от бул. „Васил Левски“ тъне в мрак? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Реклама

В платформата „Твоята Варна +“ получихме сигнал от гражданина В.К за липсващо улично осветление в последната отсечка на бул. „Васил Левски“, преди кръговото кръстовище с ул. „Девня“. Според него това създава редица опасности за всички участници в движението. Проблемът действително е от голяма обществена значимост, тъй като се отнася до една от най-натоварените пътни артерии във Варна.

След журналистическа проверка от страна на медия „Нова Варна“ стана ясно, че осветлението във въпросния участък на бул. „Васил Левски“ е откраднато. Това не е първата кражба там. От началото на месец май тази година до сега това е третото подобно посегателство, твърдят от Община Варна.

Последната кражба е извършена в края на септември месец, за което веднага е подаден сигнал от общинските власти до полицията. На 43 от стълбовете за улично осветление в този участък на бул. „Васил Левски“ са изкъртени капаците на вградените кутии, изрязани са всички предпазители и са изтръгнати до дъно захранващите кабели.

Въпреки че е използван специален вид кутии, които се намират вътре в стълбовете, това не е спряло наглите крадци да унищожат уличните лампи. Ремонтът на този вид захранване е доста скъп, защото изисква или да се демонтира целия стълб, или да се разкопае участъка около него, за да се стигне до основните захранващи кабели, а това вече е правено два пъти тази година, при това на същото място.

Снимка: Медия „Нова Варна“

От Община Варна не се ангажират с конкретен срок за отстраняване на проблема, именно поради спецификата на нужния ремонт, както и защото това зависи от множество други фактори като: работата на полицията, която трябва да издаде удостоверения за извършените кражби, на базата на които се осигурява финансиране за нужните ремонтни дейности и др. В този случай вандализираният участък от булеварда се намира под юрисдикцията на две районни полицейски управления.

Затова от медия „Нова Варна“ отправихме запитване към ОДМВР – Варна, за да разберем какво е предприела полицията до сега по конкретния случай. От там ни увериха, че веднага след като е получено уведомителното писмо от Община Варна за кражбата, в Първо районно управление е образувана проверка, а към днешна дата вече са събрани и сведения от оторизиран общински служител за откраднатото, издадено е удостоверение.

Това, което като мерки, ОДМВР-Варна е предприело по случая, е промяна на разстановката на екипите. В засегнатия пътен участък от бул. „Васил Левски“, е засилено полицейското присъствие на патрулни коли, именно заради кражбите на кабели от уличното осветление. От ОДМВР-Варна заявяват, че на въпросното място липсва изградено видеонаблюдение, а те не могат да осигурят 24-часово полицейско присъствие. При сигналите за кражби на обществено осветление, придружени с материали от охранителни камери, успеваемостта на полицията е много голяма.

Снимка: Редакция „Нова Варна“

По данни на Общината, на територията на града от началото на годината вече има 90 случая на посегателства върху кабелите, захранващи уличното осветление. Освен бул. „Васил Левски“ многократно обект на кражби са ставали и булевардите „Христо Ботев“ и „Владислав Варненчик“.

Осветлението във всички пешеходни подлези от центъра на Варна до изхода на града, намиращи се по бул. „Сливница“, както и по бул. „Владислав Варненчик“, е окрадено и разбито. От септември месец миналата година до май месец 2023 г. има подлези, които по няколко пъти са били ремонтирани и веднага след това – отново ограбвани. От миналата седмица е започнало поетапното възстановяване на осветлението в засегнатите подлези, твърдят общинските власти.

От там посочват, като конкретен пример за интензитета на извършваните кражби, подлезът, който се намира до Зеленчукова борса в район „Младост“. Във вторник сутринта миналата седмица общинските екипи са започнали възстановяване на осветлението там. До 12 часа на обяд е завършено окабеляването, оставало е само да се монтират осветителните тела. Това обаче не е направено веднага, защото предпазните решетки са се боядисвали в същия момент. Четири часа по-късно, когато техниците се връщат, за да монтират лампите, захранващите кабели вече са били откраднати отново.

Посегателствата и вандализмите върху градското осветление от началото на годината до сега са стрували на Община Варна близо половин милион лева.

Вижте във видеото тук, какъв е размерът на нанесените щети върху уличното осветление по бул. „Васил Левски“, които наш екип провери на място:

Свои сигнали, идеи и предложения за градската среда във Варна може да изпращате чрез платформата signali.novavarna.net  както и по имейл на: press.novavarna@gmail.com

Проект „Твоята Варна +“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Аварии във Варна и областта: Ето кой остава без вода

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че следните райони във…

преди 15 минути

Във Варна хванаха няколко мъже с наркотици

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна" за поредните установени случаи на лица,…

преди 19 минути

18-годишен подкара колата си пиян във Варна, но не му се размина

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че дрегерът е отчел наличие на алкохол…

преди 23 минути

DJ Мартен обясни защо не пусна на Джокович „Луда по тебе“: „Бях на най-тъпото място. Не знаехме как да реагираме“

DJ Мартен се оказа един от най-коментираните хора в България през тази седмица. Хиляди хора…

преди 41 минути

Хитреци тихомълком отмъкнаха стока за 9 000 лева от магазин в Шумен: Вихрили се няколко поредни дни

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за медия "Нова Варна", че автори на наглите кражби са…

преди един час

Измамиха жена в Балчик: Дала 15 630 лева на ало измамници

Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама, като е предала на непознат…

преди един час