Категории: Избори Варна

Христо Димитров: Варна има прекрасна възможност да съчетае туризъм и култура

Реклама

Можем да използваме културно-историческото и археологическо наследство на нашия град за стимулиране на двата сектора, смята кандидат за кмет от коалиция “Алтернативата на гражданите” Варна – Христо Димитров.

В програмата на Коалицията са включени поредица от конкретни стъпки за развитие на допълнителен потенциал в областта на туризма, като частично покриване на Римските терми, реставрация, консервация и изграждане на лятна театрална сцена, изграждане на музей на Варненския некропол заедно с прилежаща инфраструктура, покриване на летния театър с лека покривна конструкция, развитие на проекта „Аладжа манастир“ и превръщането му в зона за почивка на варненци и атракция за гостите на града. 

Според експертите в листата на „Алтернативата на гражданите“ важна част от устойчивото развитие на Варна като туристическа, културна и историческа дестинация е изграждането на паркинги за обслужване на културните и археологическите обекти. Туристическият информационен център и реализирането и обслужването на активен интернет портал на Варна биха могли да бъдат изпълнени чрез публично-частно партньорство. 

“Трябва активно да работи Консултативен съвет по туризма, чрез който специалистите от практиката биха могли да координират реалните усилия на бранша с написаните от Община Варна стратегии. Така общината би могла да се възползва от нашата експертиза” – сподели Надежда Попова-Ниетреста, професионалист в туризма и кандидат за общински съветник с преференция 128. Според нея туризмът като структуроопределящ отрасъл за Варна е много тясно свързан не само с културата, а и със спорта. Варна трябва да има богат календар от събития, които да подпомагат усилията на бранша, градът да се превърне в целогодишна дестинация.

Недостатъчно са мерките, предвидени в програмата за развитие на туризма на Общината, които към момента са изпълнени. Сред проектите, присъстващи само на хартия попадат изграждането на електрическа градска железница, свързваща Индустриален парк Аксаково  – летище Варна – център – курортни комплекси, чийто старт е планиран за 2021 г., газифициране на курортните комплекси (2023-2024 г.), изграждане на мрежа от подземни контейнери за битов отпадък в курортните комплекси и териториите с висока концентрация на туристически поток (централната градска част), заложено да стартира през настоящата година и др. 

От коалиция “Алтернативата на гражданите” Варна определят туризма като важен и структуроопределящ отрасъл за Варна и региона и от него би следвало да се печели, не чрез написването на програми и план-графици, а чрез създаване на благоприятни условия за развитието му и стимулиране на публично-частното партньорство в сектора.  

Пресцентър на „Алтернативата на гражданите“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пиян мъж нападна и удари в лицето бременна украинка в центъра на Варна

Потърпевшата е 38-годишна бременна украинка, която изкарва парите си като уличен музикант. Вероятно повечето от…

преди 35 секунди

Във Варна предстои най-голямата образователна конференция за SEL у нас

Морската столица ще е домакин на VI Национална конференция за социално-емоционално изучаване (SEL) „Учители на…

преди 9 минути

НИМХ обяви жълт код за валежи за Бургас: Ето къде по Черноморието вълнението на морето ще бъде 4 бала

НИМХ обяви жълт код за значителни валежи в южните райони на област Бургас за днес…

преди 12 минути

Днес спират тока на тези места във Варна и областта

На 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 22 минути

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 3 часа

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 16 часа