in

Местни избори във Варна и дупки в закона: Как деца са използвани за агитация?

Кадър: "Нова Варна"

Медия „Нова Варна“ се свърза с председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна Велин Жеков, във връзка с информация за подадени сигнали за използването на непълнолетни за агитация в предизборна кампания

„Досега имаме 6 сигнала. От тях 4 са за използване на деца за агитация. Ние сме взели решение по повечето случаи, без един“, разясни г-н Жеков пред екипа ни.

„Според подадените сигнали по време на кампанията, кандидатите са използвали деца в партийните събрания. При някои от случаите това не представлява никакво нарушение според нас, тъй като децата са били с родителите си. Т.е. родителите им са ги завели“, обясни Жеков.

„Обаче има един сигнал, който според мен е най-сериозният – за агитация, която е проведена по време на футболен мач. На мястото е имало деца, в чиито ръце са сложени агитационни материали. Това се случва преди няколко дена. Има достатъчно снимки, които са показани от различни медии. Случилото се е напълно недопустимо. Въпросът е, че е извън компетентността на ОИК. Реално това е дупка в закона и за съжаление в тази кампания от нея масово започнаха да се възползват политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в изборите“, заяви Жеков пред медия „Нова Варна“.

По негови думи ще трябва да се помисли за някаква законодателна промяна, тъй като това е недопустимо и децата трябва да бъдат опазени от подобно влияние.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.