Категории: Избори Варна

Павел Раличков, кандидат за кмет на Варна от БСП: „Варненци трябва отново да повярват в администрацията. Поемам отговорност за това и за управлението на града ни“

Реклама

ВИЗИТКА: Павел Енев Раличков

Роден на 13 ноември 1981 г. във Варна. Завършил Руското училище в града и Технически университет – Варна, специалност „Компютърни системи и технологии“, магистърска степен. Работи като специалист авиационна логистика в частния сектор от 2006 г. Член на БСП-Варна от 2005 г., като е минал през всички младежки и градски структури на партията. В момента е член на Националния съвет на БСП и председател на Градския съвет на партията във Варна.

Желае да види Варна като чист и подреден град. Град с визия, който с гордост да се нарича Морска столица на България!

– Г-н Раличков, влязохте в кампанията с мотото „Чисти хора за чист град“. Мръсотията и хаосът в града са очевидни, какво друго визирате? 

Да, градът ни е доста мръсен и неподреден, но това не е в основата на нашето послание. Ние идваме, за да изчистим Варна от корупцията, задкулисието, икономическите зависимости и от това хората с прякори да дърпат конците. От години градът ни се управлява не от високата сграда на Общината, а от един хотел в близост до нея. На варненци им писна и това е причината да се включа в битката заедно с моя екип – за да изчистим Варна!

– Казвате, че нямате тъстове милионери, имоти в морската градина и хотели в центъра на Варна… Можете ли да управлявате града без тези неща?  

Разбира се и това е основната разлика между нас и всички останали основни конкуренти. Нашата листа е съставена от чисти хора, които изкарват прехраната си с честен труд, работейки от сутрин до вечер. Ние не сме хора милионери или наследници на крупни бизнес империи. Богатството не е порок, разбира се, но няма как да очакваме богатите да създават политики за обикновените хора. Те винаги ще защитават своите собствени икономически интереси, което е нормално, а ножицата между богатите и работещите ще продължи да се разтваря. Нашата мисия е да намалим неравенствата!

Според вас за по-добрия живот на варненци не винаги са нужни много пари, а честни и отговорни хора в администрацията, както и кмет, който да ходи на работа…

Знаете ли, българите са изгубили доверието към политиците по принцип и това ясно личи от последните няколко парламентарни избора, при които избирателната активност беше твърде ниска. Апатията е повсеместна и вина за това имаме всички ние, които се занимаваме с политика, без изключение. Българите и в частност варненци, имат нужда от честност, откровеност и от това да бъдат управлявани от открити хора, които да бъдат сред тях, с които да се разминават по улиците или в Морската градина, с които да се засичат в градския транспорт ако щете. Само по този начин може да се възстанови изгубеното доверие. Това е от първостепенна важност, за да могат хората отново да ни повярват. Само след това, ще можем да говорим за конкретни политики, за това какво е ляво и какво е дясно управление. Сигурен съм, че варненци бързо ще видят разликата между мен и Иван Портних, защото вратата на моя кабинет ще бъде винаги отворена за тях. Аз съм човек, който умее не само да изслушва, но и да се вслушва! Аз обичам Варна и варненци и ще бъда кметът, който ходи на работа!

– Има ли реални възможности Варна отново да се превърне в най-добрия град за живеене – с работеща икономика, със сигурни доходи за хората…и какви са те, тези възможности, според програмата на БСП-Варна?

Бих искал да припомня на варненци, че когато ние от БСП управлявахме града, с кмет подкрепен от БСП и общински съвет, доминиран от БСП, призът „Най-добър град за живеене в България“ бе присъждан на Варна три години поред.

Варна има огромен потенциал, така че естествено, че има възможност да получи приза отново! Но едно е ясно – ако нещата останат същите, това няма как да се случи! Към този момент, градът е „запушен“. За да се промени това, Варна има нужда от няколко сериозни инфраструктурни проекта, които буквално да преобразят града ни:

– Нашият град има възможност да се развива само в посока юг, тъй като на север граничи с вилните зони и курортните комплекси, а на запад – с летището и община Аксаково. Но моментната ситуация пречи на това развитие. Нашият град има огромна нужда от втори мост над езерото и докато този проект не бъде реализиран, Варна не я чака нищо добро! Мостът трябва да бъде изграден не просто като алтернатива на Аспаруховия, а като част от коридора „север-юг“ и автомагистрала „Черно море“, която да свързва Истанбул, който е над 20 млн. жители, Бургас, Варна и Констанца. По този начин във Варна и региона ще влязат огромни средства от товари, а отделно от това ще бъдат създадени много нови възможности и ще бъдат разкрити много нови работни места.

– Във Варна, най-накрая трябва да бъде построена индустриална зона. Струва ми се, че да се сравняваме с Пловдив към днешна дата е дори невъзможно, но някак е нелепо град като Шумен да изгражда вече трета индустриална зона, а Варна да няма нито една! Спомням си думите на големия Тодор Колев, който наричаше Варна „пристанище на Шумен“ и си мисля, тази ли роля отреди ГЕРБ на нашия град!?!

– Третият основен инфраструктурен проект е автомагистрала „Хемус“. Преди по-малко от месец, ние, варненци, с тъга отбелязахме 45 години от първата копка. Този проект трябва да бъде завършен възможно най-скоро, тъй като той е важен не само за града и региона, а за цяла Северна България, която очевидно изостава в развитието си от Южна.

Наясно съм, че всички тези проекти няма как да бъдат реализирани без помощта на държавата, но, в крайна сметка, това е основната роля на един градоначалник – да лобира пред правителството, което и да е то и да защитава интересите на своите съграждани! 

 – Вие сте млад, честен и открит човек, човек на думата и делата. На какво разчитахте в тази кампания, освен на тези свои качества?

Аз съм човек, който не дава празни обещания! По време на кампанията, аз и моят екип, се срещнахме с много хора. Говорихме честно и открито, така, както го правя всеки ден, не само в кампания. Трябва да се възстанови доверието между нас политиците, от една страна и избирателите, от друга. Това е основната задача, която съм си поставил и разчитам много на успех. Процесът ще е труден, знам го, но, мисля си, че това е единственият начин да се получат нещата и да победим апатията. Напомням на читателите, че на предходните местни избори през 2019 година, на балотажа, избирателната активност беше едва 28%, т.е. настоящият кмет Иван Портних бе избран с едва 17% от имащите право на глас варненци. Длъжни сме да променим тази тенденция!

 – Един от приоритетите Ви в тази кампания е превръщането на града ни във „Варна на четири сезона“…

Работя от близо 20 години в авиацията, което ми дава възможност да съм навътре в проблемите на бранша. Ако попитате управата на Летище Варна, ще ви кажат, че пътникопотока на годишна база се увеличава. Това, което няма да ви кажат, обаче е, че това се дължи не на чартърните полети, а основно на тези, изпълнени от нискотарифните авиокомпании. С тях, обаче, пътуват основно гастарбайтери, а не туристи!

Истината е, че сезонът е твърде кратък – едва 2-3 месеца, а този период е много кратък, за да могат хората, ангажирани в бранша, да издържат семействата си. Трябва да увеличим туристическия сезон в неговото начало и край, така че той да стане поне 6 месеца. Това е доста амбициозна задача, но считам, че е изпълнима.

„Варна на четири сезона“ е моя кауза и туризмът е много силно затъпен в нашата програма. Ще създадем общинско предприятие „Туризъм“, чиято основна цел ще бъде да рекламира Варна по света. Но освен това, ще му бъде поверено да реализира една моя стара идея за града – Varna Pass. Това ще бъде комплексен туристически продукт, който да направи връзка между транспортната мрежа на града, туристическите и културно-историческите обекти в и около Варна, музеите и културните мероприятия в града. Отделно атракционната зона на мястото на бившето пристанище Варна изток, според нас, трябва да изглежда по коренно различен начин. Ще изградим многофункционална зала, която от една страна да приюти операта и балета във Варна, които към днешна дата делят една сграда с драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а от друга – да бъде подходяща за конгресен туризъм. Отделно от това, трябва да се стартира процеса по изграждане на нова сграда за варненския аквариум, също на територията на бившето пристанище. Мислим и за изграждане на яхтено пристанище в тази зона.

Всичко това ще промени облика на историческата част на Варна и ще привлече различен тип туристи, което пък ще увеличи туристическия сезон.

Ще се върна и на проекта за втори мост и връзката с Истанбул, чието население е над 20 млн. и постоянно нараства, а и е на по-малко от 500 км. от Варна. Длъжни сме да се възползваме от този огромен потенциал!

– В предизборната платформа БСП-Варна се ангажирате със създаването на общински предприятия за комунални дейности. С какво това ще помогне реално на хората?

За нас е от изключителна важност да покажем и най-важното – да докажем, на варненци, че Общината може да прави лява политика. Основна част от нашата програма, заема развитието на общинската икономика. Предвиждаме създаването на общински предприятия, които да управляват всички комунални услуги. Разбира се, наясно сме, че това ще отнеме време. Но още с встъпването си в длъжност, ще инициирам създаването на две общински предприятия за:

– управление на битовите отпадъци;

– поддържане на пътната мрежа и облагородяване на градската среда;

По този начин първо ще спестим много пари на варненци, защото по тези две пера изтичат най-много средства и второ – ще създадем много работни места в общината!

– Кой е основният приоритет за Вас, като кандидат за кмет и за групата на “БСП за България” в следващия общински съвет?

Един от основните проблеми в града е изградената през последните 10 години желязна завеса между Общината и жителите на Варна. Възстановяването на доверието и връзката между администрацията и варненци е нашият основен приоритет! 

– Колко е вредно управлението на ГЕРБ за Варна и нейните жители?

Управлението на ГЕРБ стана символ на Паралелната държава, символ на икономическите обвързаности, а Варна е еманацията на всичко това. Време е градът ни да се управлява от администрация, обърната към варненци!

– Вашето послание, дни преди местния вот?

Време е да изчистим града си от корупцията, задкулисието и от икономическите зависимости! Нека всички заедно да върнем табелката „Варна – най-добър град за живеене в България“! Ние сме чисти хора, за чист град и нека на 29 октомври, всички заедно да изчистим града си от ГЕРБ! Гласувайте за коалиция „БСП за България“ с номер 1 в бюлетините за кмет, районен кмет и общински съветници!

Пресцентър: БСП – Варна

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Във Варна предстои най-голямата образователна конференция за SEL у нас

Морската столица ще е домакин на VI Национална конференция за социално-емоционално изучаване (SEL) „Учители на…

преди 3 минути

НИМХ обяви жълт код за валежи за Бургас: Ето къде по Черноморието вълнението на морето ще бъде 4 бала

НИМХ обяви жълт код за значителни валежи в южните райони на област Бургас за днес…

преди 5 минути

Днес спират тока на тези места във Варна и областта

На 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 16 минути

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 3 часа

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 16 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 16 часа