Категории: Варна

Творчество и съпричастност се преплетоха във Варна

Реклама

Варненци показаха силата на обединението и силата на съпричастността чрез кампанията „Силата на ръцете“, която се проведе миналата седмица от 16-22 октомври 2023 г. Стотици хора във Варна показаха своята ангажираност и солидарност 

Тази кампания, която обедини малки и големи от цяла България, цели повишаването на осведомеността относно диагнозата увреждания на брахиалния плексус, получени по време на раждане (позната сред обществото като „акушерска парализа“).

Деца, учители и родители от Варна се ангажираха с редица инициативи, които бяха част от кампанията: конкурс за създаване на сини ленти, конкурс за най-добро послание на синята лента, конкурс за пано „Всички ръце са важни“, инициатива „Син ден“ и инициатива „Един час, една ръка“.

С участието си в тези конкурси  ДГ 19 “ Славейче“, ДГ 37″Пламъче“, ДГ 26 „Изворче“, ЧДГ „Аз съм българче“, ДГ 30 „Синчец“, ЧСУ „Аз съм Българче“,  Частно основно училище „Монтесори“ не само насърчиха творчеството, но и разпространиха посланието за „Силата на Ръцете“ в целия град. Участниците в кампанията доказаха, че истинската сила се изгражда чрез обединение и съпричастност.

Големият интерес и активното участие на варненците не само насърчиха Фондацията, но и вдъхновиха други да се включат и да помогнат на децата с увреждания на брахиалния плексус.

Това са само част от примерите за обединение и съпричастност:

  1. Видеоклипът с песента „Да протегнем на някой ръка“, който изпратиха от ДГ 19 „Славейче“ град Варна  беше силно емоционален начин за споделяне на посланието за солидарност и съпричастност. ДГ 19 „Славейче“ гр. Варна направиха плакат, с който подкрепиха дечицата с пареза на ръката и вдъхнаха сили и надежди за едно по-добро бъдеще. Втора група „Пиленце“ от ДГ 19 „Славейче“ също се включиха в инициатива „Син ден“ и с послание, че „Синият ден за нас е символ на единство и солидарност. Дори ако сме различни, ние можем да направим света по-добро място, като се подкрепяме взаимно“.

  1. ДГ №30 „Синчец“- гр. Варна изработиха плакат на тема „Всички ръце са важни“, като по време на изработката е обсъдено колко е важно всички да бъдем приятели въпреки различията ни.  Децата и учителките им ни подкрепиха също с пано с цветни ръчички, с послание „Магията на приятелството – да бъдем задружни“.

  1. ДГ №37 „Пламъче“, гр.Варна изработиха 460 броя сини ленти, а за инициативата „Син ден“ се включиха със снимки със сини балони и синьо облекло. Те също така изработиха и плакат със сини ръчички и се включиха и в конкурса за пано „Всички ръце са важни“

  1. Частно средно училище “Аз съм българче” – гр. Варна подкрепи кампанията „Силата на ръцете“ с красив плакат. Те бяха изработили също сини ръчички от картон. Учителките проведоха разговори с децата с интерактивни методи на обучение, като им обясниха същността на диагнозата и колко е важно да подкрепим деца със специални нужди.

  1. ЧДГ „Аз съм българче“ – гр. Варна се включиха в конкурс „Най-добро послание на синята лента“, инициатива „Син ден“ и изработиха интересни сини ленти.

  1. ДГ 26 „Изворче“ – гр. Варна също изработиха уникално пано, с което ни изпратиха силно послание: „Силата на ръцете не се измерва в мускулите, а в това как я използваме, за да променим света. Подай ръка, бъди приятел!“

  1. Частно основно училище „Монтесори“ – гр. Варна ни изпратиха рисунки с цветни ръчички и показаха своята солидарност към деца с акушерска парализа.

 

Фондацията получи подкрепа и от други варненци, които си поръчаха продукти с кауза през сайта на Фондацията.  Тяхната съпричастност и готовност да бъдат част от нашата кауза също са вдъхновяващи, защото всеки наш продукт с кауза има своя история и е начин за повишаване на осведомеността относно диагнозата и възможност за подкрепа на деца с акушерска парализа. Благодарим и на тези варненци, които избраха да покажат тяхната солидарност и вяра в нашата мисия, поръчвайки продукт с кауза!

Всичко това доказа, че когато общността се обедини, няма нищо невъзможно. Това е прекрасен пример, че заедно можем да подаваме ръка на нуждаещи се и заедно можем да променим света!

Третата за България кампания за Световната седмица за повишаване на осведомеността относно увреждания на брахиалния плексус беше изключително важна за Фондацията, именно защото беше апел към всички за създаването на общество, което разбира и подкрепя децата със специални нужди, предоставяйки им необходимите условия за развитие, образование и постижения.

Фондация „За нашето бъдеще“ е създадена през март 2022 г. от родителите на Елиф-Мира – Ергин Салатов и Имрен Гендж-Салатова.  Основателите на фондацията са прекарали дълги години от живота си в гр. Варна, но след като се сблъскват с диагнозата акушерска парализа след раждането на дъщеричката им, те решават да се върнат в гр. Разград.

Няколко месеца след създаването на организацията, към Фондацията се присъединяват и други родители, които се борят с предизвикателствата на тази диагноза и така към момента Фондацията осигурява подкрепа на деца с акушерска парализа и техните семейства от цялата страна.

Проектите и инициативите на Фондация „За нашето бъдеще“ имат за цел да повишат осведомеността, да насърчат научните изследвания, да създадат по-подходящи условия за лечение, развитие и образование на деца с акушерска парализа.

За организаторите кампанията „Силата на ръцете“ е изключително важна, защото с повишаването на осведомеността за диагнозата се цели навременна диагностика и правилно лечение, предоставяне на подкрепа на нуждаещи се, намаляване на стигмата, привличане на специалисти и насърчаване на превантивните мерки.

„Радваме се, че хиляди хора от цяла България подкрепиха нашата Кауза. Благодарим на всички, които се включиха в инициативите и конкурсите на Кампания „Силата на ръцете“ и доказаха, че могат да направят света по-добро място!“, споделят гордите организатори на кампанията.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Във Варна наказват мъж, повредил машина в автомивка на самообслужване

Наказание е наложено на 31-годишен мъж, който противозаконно е повредил машина на автомивка, съобщават от…

преди 15 минути

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Този уикенд ще се проведе футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и…

преди 28 минути

Мащабна операция на ГДБОП и ГДГП в България: Има арестувани

Служители на ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, съобщават за медия…

преди 35 минути

Маркетинг Конференция във Варна събира бизнесмени и предприемачи от страната

На 5 октомври 2024 г. във Варна ще се състои първата по рода си Бизнес…

преди 38 минути

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 2 часа

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 2 часа