in

Извънреден брифинг на ЦИК в нощта преди изборите (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Днес се проведе извънреден брифинг на ЦИК. Вотът на всички избиратели е обезпечен с достатъчен брой хартиени бюлетини”, заяви Камелия Нейкова. 

Към настоящия момент ЦИК не намира основание да смени решението си за гласуване само с хартиени бюлетини. Това обяви на брифинг председателят на комисията Камелия Нейкова. И призова ВАС да прецени дали решението на Комисията е правилно. Тя допълни, че ЦИК гарантира, че вотът на всички избиратели е обезпечен с достатъчен брой бюлетини.

„По повод призивите към Централната избирателна комисия да преразгледа вчерашното си решение, свързано с начина на гласуване, към настоящия момент не сме намирали основания за това. Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са 8 жалби. Всичките са дипозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа”, обясни Нейкова.

По думите й до момента в ЦИК не е постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката получена от ДАНС относно неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното:„Да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване. Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше беше осъществена на 20 октомври в присъствието на присъствието на представители на ЦИК в министерството, като финалът завърши с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК. След тази процедура провеждането на изграждане на нов изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, цитирам „качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам.-министъра е недопустимо дори с цел някой да си го гледа и да си поиграе с него. Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и е незаконосъобразно”, добави тя.

Нейкова е категорична, че ЦИК не е разрешила устройствата за гласуване да напускат склада, където се съхраняват.

„Това, че МВР разполага със съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране, не се счита за разрешение от ЦИК. Нашите мотиви бяха да не допуснем компрометиране на гласуването да спазим разпоредбите на закона, но най-вече да има доверие в изборния процес“, уточни тя.

Според Комисията органите на МВР отговорно вършат своята работа. ЦИК категорично отхвърли обвиненията, че е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс.

„Подобни твърдения от други държавни органи от публични лица, от длъжностни лица намираме за недопустими и представляват вмешателство в работата на независим държавен орган, а също така още повече рушат доверието в изборния процес”, поясни Нейкова. И призова институциите да дадат възможно ЦИК спокойно да върши своята работа така, че изборният ден да протече нормално.

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/