in

ЦИК категорично: Ето как ще гласуваме в неделя

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Стана ясно, че Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си от вчера за гласуване на местния вот на 29 октомври само с хартиени бюлетини. Това стана известно на заседание на комисията днес. 

В началото на заседанието Любомир Георгиев предложи приемането на нова точка в дневния ред относно преразглеждането на решението на ЦИК от вчера, в което се посочва, че във всички секции в страната ще се гласува само с хартиени бюлетини. Предложението му не беше прието от членовете на ЦИК.

По време на заседанието беше посочено, че снощи, след заседанието на ЦИК, е получено решение от Министереството на електронното управление (МЕУ), с което се удостоверяват машините.

По-рано днес премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет заяви, че ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване. „Срокът за сертифициране на машините изтича днес в 17:00 ч. следобед, ЦИК забрани гласуването с машини преди изтичането на срока, въз основа само на доклад на ДАНС“, каза той.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/