Категории: Свят

ООН бие тревога: Покривите на света се срутват

Реклама

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш алармира за голяма опасност, надвиснала над света. По негови думи трябва да се действа своевременно, за да се избегнат големи природни бедствия, опасни за човечеството.

Днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да „спре лудостта“ на изменението на климата. Това се случи по време на посещението му в хималайските региони, борещи се с бързото топене на ледниците, за да стане свидетел на опустошителното въздействие на явлението, съобщава New Strait Times.

„Покривите на света се срутват“, каза Гутериш при посещение в района на Еверест в планинския Непал, добавяйки, че страната е загубила почти една трета от леда си за малко повече от три десетилетия.

„Ледниците са ледени резервоари – тези тук, в Хималаите, доставят прясна вода на над един милиард души“, каза той. „Когато те се свиват, намаляват и речните течения.“

Ледниците на Непал са се стопили с 65 процента по-бързо през последното десетилетие, отколкото през предходното, каза Гутериш, който е на четиридневно посещение в Непал.

Ледниците в по-широките вериги на Хималаите и Хиндукуш са решаващ източник на вода за около 240 милиона души в планинските райони, както и за още 1,65 милиарда души в южноазиатските и югоизточноазиатските речни долини по-долу.

Ледниците захранват 10 от най-важните речни системи в света, включително Ганг, Инд, Йелоу, Меконг и Иравади, и пряко или непряко снабдяват милиарди хора с храна, енергия, чист въздух и доходи.

Учените казват, че те се топят по-бързо от всякога поради изменението на климата, излагайки общностите на непредвидими и скъпи бедствия.

„Днес съм тук, за да извикам от покрива на света: спрете лудостта“, каза Гутериш, говорейки от село Сиангбоче, с ледения връх на най-високата планина в света Еверест, извисяващ се зад него.

„Ледниците се оттеглят, но ние не можем. Трябва да сложим край на ерата на изкопаемите горива“, каза той.

Светът се е затоплил средно с близо 1,2 градуса по Целзий от средата на 1800 г., отприщвайки каскада от екстремни метеорологични условия, включително по-интензивни горещи вълни, по-тежки суши и бури, станали по-свирепи от покачването на моретата.

Най-силно засегнати са най-уязвимите хора и най-бедните страни в света, които не са направили много, за да допринесат за емисиите от изкопаеми горива, които повишават температурите.

„Трябва да действаме сега, за да защитим хората на първа линия и да ограничим повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса, за да предотвратим най-лошия климатичен хаос“, каза Гутериш. „Светът не може да чака.“

В първата фаза на въздействието на изменението на климата, топенето на ледниците може да предизвика разрушителни наводнения.

„Топените ледници означават набъбнали езера и реки, които се наводняват, помитайки цели общности“, добави той.

Но твърде скоро ледниците ще пресъхнат, ако не се направи промяна, предупреди той.

„В бъдеще големи хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра може да имат значително намалени потоци, каза той, съобщава Агенция „Франс Прес“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 54 минути

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 59 минути

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди един час

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди един час

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди един час

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди 2 часа