Категории: Варна

По повод деня на Народните будители: Археолог ще покаже уникална колекция във Варна

Реклама

Утре честваме Деня на Народните будители (1 ноември). По този повод Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Във Варна ще се проведе интересно събитие. Гост в библиотеката ще е археологът Александър Минчев, който ще покаже уникална колекция

На 1 ноември 2023 г. в Деня на Народните будители Варненската библиотека посреща археолога Александър Минчев и неговата колекция от уникални издания на български вестници и списания. Изложбата „Наковалня за сладкодумство. Първите български вестници и списания, издавани извън страната“ е съчетана с интересни екземпляри от фондовете на библиотеката.

От ръчно писани статии до първите типографски издания, експозицията запознава с усилията на българските издатели, писатели, редактори и журналисти, които дават началото на българската преса.

Събитието е прекрасна възможност да се докоснете до оригинални заглавия от първите стъпки на журналистиката в България. Възрожденската периодика е онова, което определя демографските граници на страната и конструира чувството за общност в зората на създаването на българската държавност. От страниците й ясно личи стремежът на българите за нова светска просвета и култура, за църковна независимост и политическо освобождение.

Благодарение на първите вестници и списания се ражда и съвременната българска литература – с текстовете на Ботев, Чинтулов, Славейков, Каравелов и Раковски.

Изложбата ще бъде открита на 1 ноември 2023 г. от 11.00 ч. в Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков” – Варна на адрес бул. Сливница №34 за откриването на събитието. Изложбата ще може да бъде посетена до края на месец ноември.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

„Възраждане“ иска ГЕРБ за патерица при евентуално управление

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че досега винаги ГЕРБ са ги канили на разговори,…

преди 8 минути

На 12 септември спират тока на тези адреси във Варна и областта

От 12.09.2024 г. до 13.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради оперативни…

преди 17 минути

Времето по Черноморието днес: Ще има ли слънце?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще се установи слънчево време. Слаб дъжд се…

преди 2 часа

Животните в Антарктида са изправени пред голяма опасност

Смъртоносна пандемия заплашва най-отдалеченото място на Земята. Фауната в Антарктида е застрашена от смъртоносна болест…

преди 16 часа

Община Варна с нова информация за ситуацията в ДГ №40 „Детски свят“

Вече е спокойна ситуацията в ДГ №40 „Детски свят“ в кв. „Владислав Варненчик“, която беше…

преди 17 часа

Рюте официално оглавява НАТО на 1 октомври

Йенс Столтенберг и Марк Рюте ще участват в церемония, по време на която ще произнесат…

преди 17 часа